Pruga Brčko-Banovići nakon 77 godina

Danas se navršilo 77 godina od kada je predata na upotrebu pruga Brčko-Banovići.Izgradnja ove pruge je prvi projekat u Evropi koji je realizovan na dobrovoljnoj bazi, a u kojem je učestvovalo preko 60.000 omladinaca iz 20 zemalja svijeta. Njena izgradnja je završena za manje od šest mjeseci.Gradnja pruge počela je 1.aprila 1946.godine, pa se taj datum uzimao za Dan omladinskih radnih akcija.

Osim privrednog značaja, pruga Brčko-Banovići nekada je bila važna i za putnički saobracaj, posebno učenike koji su iz okolnih gradova bili na školovanju u tuzlanskim srednjim školama. Mnoge generacije učenika srednjoškolaca iz Živinice putovali su vozom u Tuzlu, gdje su pohađali razne škole.

Učenike putnike su nazivali popularno “vozari”, a vagoni su bili prepuni i rijetko se moglo naći slobodno mjesto. Međutim, vremena su se mijenjala pa je cestovni saobraćaj odnio pobjedu, tako da danas, kada je riječ o putničkim vozovima, to je već muzejska kategorija.

Ranijih godina se organizovano obilježavala godišnjica izgradnje ove pruge, ali nemamo saznanja da je danas bilo tako.Bilo bi pravo zadovoljstvo vratiti putniče vozove na šine i ojačati privredu koja bi koristila teretni saobraćaj, čime bi rasteretili drumski saobraćaj.U zapadnim zemljama pravo je zadovoljstvo voziti se putničkim vozovima, koji su opremljeni najsavremenijim uređajima i namještajem, a uz to razvijaju i veliku brzinu…

Na slikama detalji sa ranijih obilježavanja godišnjice pruge na stanici u Živinicama i u toku izgradnje sa radnih akcija 1946.godine