Prva OŠ:Maskenbal-dečija mašta može svašta

Kraj aprila obilježio je današnji Proljetni maskenbal koji su organizovali profesori Aktiva razredne nastave Prve osnovne škole.Ovo je već postala tradicija da se različitim povodima organizuje maskenbal ili pak karneval pod maskama.

Učenici,učesnici karnevala, za ovu priliku radili su razne maske, najčešće prikrivaju lice.Svrha ovog događaja je bila da se djeca dobro zabave, ali i da pokažu svoje kreativno umijeće što se kostima ili maski tiče, nastojeći da što vjernije prikažu lik koji predstavljaju.

Ovaj oblik zabave datira još iz 15. vijeka, kada su se na kraljevskim dvorovima održavali mnogobrojni balovi. Bio je namijenjen publici iz viših klasnih krugova.Danas je to drugačije, u što su se mogli uvjeriti brojni prolaznici oduševljeni dječijom maštom, pa su snimci mobilnim telefonima zabilježili dječiji maskenbal.

Podršku orgnaizaciji Proljetnog maskenbala dali su Turistička zajednica i gradska uprava,MŠS,Druga osnovna škola,Crveni križ,Zlatna dob,Magnificko Elvedina Muminovića./Š.G./