Prva OŠ:Obilježili Svjetski dan bez automobila

Danas je Svjetski „Dan bez automobila“, a na njegov značaj danas su ukazali školski mališani.Prvi „Dan bez automobila“ održan je 1970. godine, a u evropskim gradovima ova manifestacija postala je popularna tek devedesetih godina prošlog vijeka.

„Dan bez automobila“ zamišljen je tako da se svakog 22. septembra pojedine gradske četvrti zatvore za automobile, pa se na taj način promoviše razvoj biciklizma, pješačenje i kretanje kojim se ne ugrožava okoliš.

Tako su danas učenici razredne nastane Prve osnovne škole obilježili ovaj dan, kako bi skrenuli pažnju na ciljeve i značaj očuvanja životne sredine.Danas su naši gradovi suočeni s prometnim zagušenjima, onečišćenjem zraka, bukom uzrokovanom gustim prometom, te bitno smanjenim prostorom za socijalnu interakciju.

Kako su učenici Prve OŠ danas obilježili Dan bez automobila saznajemo od profesorice razredne nastave Brankice Kovačević Salibašić:

“Učenici prvih i drugih razreda su ostali u svojim učionicama i školskom dvorištu, gdje će oni svojom kreativnošću pokazati na ekološki značaj ovog dana.Učenici trećih i četvrtih razreda su krenuli biciklima i pješice ulicama grada do Gradskog bulevara.Tu smo crtali sve ono što ukazuje na potrebu smanjenja zagušenja saobraćaja u gradskim ulicama, zatim su učenici biciklima pokazivali svoje vještine na dvotočkašima”.

Osim štete po okoliš, procjenjuje se da od saobraćajnih nesreća smrtno stradava oko 1,25 milijuna ljudi godišnje širom svijeta,što ukazuje na dodatnu potrebu razvijanja svijesti o poštivanju svih mjera u i oko saobraćaja.

Podršku današnjoj učeničkoj manifestaciji dale su članice Zlatne dobi Gradske organizacije Crvenog križa, koje su aplauzima pozdržavale živiničke osnovce./Š.G./