Prva OŠ:Priredba povodom Uskrsa

Povodom predstojećeg blagdana Uskrsa, danas je u Prvoj osnovnoj školi organizovana prigodna priredba. Program su izveli učenici, a u pripremi svoj doprinos dali su prosvjetni radnici ove odgojno obrazovne ustanove.

Uskrs je najveći i najvažniji kršćanski blagdan. Njime kršćani slave jednu od centralnih dogmi vjere, Isusovo uskrsnuće.

Uskrs uvijek pada u nedjelju, međutim blagdan traje duže, jer pripreme i obilježavanje Uskrsa počinju još u četvrtak uvečer, večernjom misom. Pripreme za Uskrs i u zapadnom i u istočnom kršćanstvu počinju korizmom. Nakon završetka korizme dolazi Cvjetnica (Velika sedmica), koja uključuje Veliki četvrtak, petak i subotu prije uskršnje nedelje, što čini sveto trodnevlje. Prema kršćanskom vjerovanju Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a u nedjelju je uskrsnuo.

Na simboličan način na današnjoj priredbi je predstavljen likovni rad na platnu sa glavnim obilježjem Uskrsa, što simbolizira kada se rodbini i susjedima dijele ofarbana jaja, rekla nam je profesorica razredne nastave Brankica Kovačević Salibašić.

Na veoma uspjeloj priredbi učenici su se predstavili prigodnim recitacijama, pjesmama, nastupio je i hor, a direktorica Prve OŠ Senada Bojagić uputila je čestitke svim pripadnicima katoličke vjerosipovijesti u povodu nastupajućeg blagdana Uskrsa.