Prva OŠ:Svečano obilježn 91.rođendan

Tokom maja škole obilježavaju dane svog osnivanja, pa je tako danas Javna ustanova Prva osnovna škola Živinice, svečanom akademijom, obilježila 21.maj- 91.rođendan. Svečanost je počela državnom himnom Bosne i Hercegovine, u izvođenju polaznika Osnovne muzičke škole.

Na današnjoj svečanoj akademiji direktor Prve osnovne škole mr.Avdo Memić je čestitao učenicima i nastavnom osoblju, kao i roditeljima njihov zajednički veliki praznik-Dan škole. Podsjetio je na velike uspjehe koji se postižu tokom tekuće školske godine:

“Kada životni vijek jedne ustanove navrši 91 godinu sa ovakvim rezultatima onda možemo zasigurno, s ove vremenske distance, tvrditi da je ova odgojno-obrazovna ustanova ponos našeg grada.Na opće zadovoljstvo učenika, roditelja i nastavnika, škola je otvorena za svu djecu koja odgaja i obrazuje savremenim metodama i pristupima, škola koja aktivno sudjeluje u reformi osnovnog obrazovanja, škola koja je ugodno mjesto za svakog učenika i koja pruža mogućnost kreativnog izražavanja i stvaranja temelja za cjeloživotno učenje”.

Direkotr Memić je istakao velike rezultate škole tokom 91 godine postojanja, tako da je iz ovo sredine niz uspješnih sugrađana koji širom svijeta promovišu našu školu i grad:

“U svom dugogodišnjem radu škola je iznjedrila veliki broj učenika koji su tu među nama danas u sali tjelsnog odgoja, gdje održavamo svečanu akademiju,mnogi su u gradu i okolini  uspejšni građani, a takođe i cijelom svijetu.Ovom prilikom im upoućujem tople pozdrave ma gdje bili.Na osnovu postignutih rezultata, sigurno je da će i od sadašnjih 1061 učenik naše škole, u dogledno vrijeme postati uspješni građani, ma gdje bili.Na posljednjem vrednovanju škola od strane Pedagoškog zavoda TK, naša škola je osvojila treće mjeto u kategoriji velikih škola po broju učenika.Među top 5 škola smo u posljednjih 20 godina.U ove rezultate uloženo je puno znanja, truda i odricanja.Zasluge i zahvale pripadaju uposlenicima, učenicima, roditeljima, predstavnicima gradske i vlasti višeg nivoa.”

Direktor Memić se u svom obvraćanju prisutnima zahvalio svim prethodnicima, rukovodiocima ove uspješne škole.Posebno je istakao jednog direktora, menadžera, vizionara, čovjeka koji je u ovoj školi zasigurno postavio visoke standarde, a riječ je o Refiku Tulumoviću, koji je nagrađen zlatnom plaketom Prve OŠ.

Nakon obraćanja direktora škole, čestitke i riječi hvale za uspješan rad uputili su gradonačelnik Živinica dr.sc.Began Muhić, ministrica u Vladi TK Anela  Ajšić i direktor Pedagoškog zavoda TK Izet Numanović.

Tokom svečane akademije nagrađeni su najbolji učenici, koji su od prvog do devetog razreda imali sve petice iz nastavnih predmeta, a proglašen je i učenik generacije, a to je Hamza Avdić.

Škola je uručila zahvalnice firmama i pojedincima koji su ostvarili korisnu i uspješnu saradnju sa ovom odgojno-obrazovnom ustanovom.

U holu škole danas je bila zapažena izložba učeničkog stvaralaštva u oblasti likovne kulture i opšte tehničkog obrazovanja.

Dio velikog stvaralaštva danas su pokazali učenici Prve osnovne škole, od najmađih do najstarijih. Igralo se, pjevalo, imaju vlastiti hor i orkestar, pojavili su se mladi glumci, a na kraju programa i folklorna grupa./Š.Gadžo/