Prva OŠ:Svečanost povodom Dana državnosti

Večeras je u sali tjelesnog odgoja Prve osnovne škole održan kulturno zabavni program u povodu predstojećeg praznika Dana državnosti Bosne i Hercegovine.Svečanost je počela intoniranjem državne himne kvarteta harmonika profesora Harisa Muminovića-učenika Osnovne muzičke škole.

Učenici i nastavno osoblje Prve osnovne škole pripremili su prigodan i sadržajan program.Na početku bilježimo obraćanje direktora Prve OŠ Omera Ramića, koji je učenicima, prosvjetnim radnicima i svim zaposlenim, kao i građanima širom BiH čestitao Dan državnosti:

“Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježavamo u čast 25. novembra. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.Ovom Rezolucijom istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata”, rekao je Ramić.

Priredbi u Prvoj osnovnoj školi Živinice prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Živinica mr.Said Čerkezović, koji je takođe čestitao Dan državnosti BiH.

Veliki broj prisutnih sa zadovoljstvom je pratio nastupe učenika, koji su se predstavili horskim pjevanjem učenika mlađih i starijih razreda ove škole, te smo imali priliku vidjeti recitatore, uspješne recitale, igrokaze, muzičare na raznim instrumentima, moderne plesove, a na kraju sve je začinjeno lijepim nastupom folklorne sekcije./Š.G./