Prvomajska budilica uz duvački orkestar i oldtimere

Limena glazba „Konjuh“ Živinice može se pohvaliti činjenicom da je 71. puta izašla na ulice Živinica kako bi odsvirala budilicu za građane Živinica. Ovaj orkestar je osnovan je 1952. godine u sklopu fabrike Konjuh u Živinicama, te bila sudionik svih važnih događaja u ovom gradu, a sebi su uzeli za obavezu da uvedu i održe tradiciju obilježavanja Međunarodnog praznika rada.

U neka vremena puno više bi se građana okupilo da proprati prolazak limene glazbe koja je svojim melodijama ozvaničila dolazak tog divnog praznika za koji se vezuje odlazak u prirodu i na teferič, kada su radni ljudi i građani mogli da proslave svoj dan dostojanstveno i svečano dajući oduška svojoj duši.

Ove godine i Oldtimer klub Mačkovac se pridružio obilježavanju Prvog maja u Živinicama, jer je zadaća oldtimer kluba očuvanje tradicije, pa je ovaj mimohod obogaćen defileom starovremenskih vozila u kojem je najstariji bio Mercedes Phonton iz 1955. godine. Dominirale su Zastave koje su itekako simbol vremena u kome je Prvi maj imao ogroman značaj, u vremenu kada su pleh muziku u svim gradovima dočekivali građani i pioniri sa cvijećem, pa i kolačima i nekim osvježenjem za ljude koji su poranili da bi muzikom probudili sve one koji će krenuti put izletišta.

Na svoj način pored Titove biste praznik je obilježio i Mevludin Selimović zvani Tito obučen u JNA uniformu sa zastavom SFR Jugoslavije, koji je pozdravio kolonu koja je sa sobom nosila breme nostalgije.

Ovim defileom limena glazba i oldtimer klub učinili su svečanim praznično jutro u Živinicama koje je umiveno suncem, muzikom i odsjajem oldtimer vozila, te su građani mogli uživati u ovoj povorci i prisjetiti se nekih starih vremena i barem na kratko vratiti se u godine mladosti.

“Ovo je prvi puta da se Oldtimer klub Mačkovac pridružio Konjuhovoj glazbi i da na taj način želimo pokazati da lokalna zajednica može računati na nas kod obilježavanja svih datuma i praznika, te da nas brojčano ima puno više, ali zbog obaveza nisu jutros svi mogli doći”, kaže nam sekretar OT kluba Mačkovac Emir Nišić.