Radionica o obnovljivim izvorima energije

Danas je doržana radionica za profesore građevinske struke na kojoj je prisustvovalo 15 predstavnika iz četiri srednje škole iz Tuzlanskog kantona. Na radionici su obrađene teme vezane za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost u građevinskoj struci.

Kroz teoretski i praktični dio rada, učesnici su se detaljnije upoznali sa savremenim trendovima vezanim u gradnji, specijaliziranim građevinskim materijalima, kontrolom gradnje, ventiliranjem objekata uz korištenje rekuperatora, kao i značajem energetskih oznaka i korištenja LED rasvjete za energetsku efikasnost.

Ova radionica je prva od planirane 3 radionice za prosvjetne radnike građevinske struke, na kojima će se detaljno razrađivati savremene teme o OIE i EE, koje će poboljšati nastavu radi dobivanja stručne i kvalifikovane radne snage za primjenu EE i OE.

Edukacija profesora se organizira u okviru projekta “Inovacije u EE i OE za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva“ (EE faza III), koji realiziraju Caritas Švicarske i Centar za ekologiju, a podržava je Ministarstvo obrazovanja i nauke TK i daje saglasnost za stručno usavršavanje uposlenika obrazovnih institucija putem prezentacija, radionica i predavanja./Tim za medije/