Radnici Konjuha, Aide, Dite i Livnice čelika sutra kreću ka granici

Oćekivanja da će radnici Konjuha, Fabrike obuće “Aida”, Fabrike deterdženata “Dita” i Livnice čelika biti zadovoljni najnovijom ponudom Vlade TK za rješenje njihovih problema nisu se obistinila. Naime, ponuda za pomoć u namirnicama vrijednosti 180 KM i 200 KM u novcu radnici nisu prihvatili, pa su rješili još ovu noć provesti u Osnovnoj školi u Orašju, a sutra u 9 sati kreću ka graničnom prelazu Orašje.

Iz Vlade TK radnicima je stiglo slijedeće obrazloženje rješavanja jednog od traženih zahtjeva:

“Rješavajući jedan od postavljenih zahtjeva radnika Dita d.d. Tuzla, FO „Aida” d.d. Tuzla, Livnica čelika DOO Tuzla (Bosnia Valves DOO Tuzla) i Konjuh d.d. Živinice, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi Tuzlanskog Kantona izvršilo je izmjene Programa raspodjele sredstava za materijalno zbrinjavanje lica u stanju socijalne potrebe za 2014. godinu, kao i izmjene i dopune Programa raspodjele sredstava privremenih, jednokratnih i drugih novčanih pomoći za 2014. godinu.

U vezi sa izmjenom Programa raspodjele sredstava za materijalno zbrinjavanje lica u stanju socijalne potrebe za 2014. godinu Ministarstvo je za navedene radnike preko HO Merhamet Tuzla obezbijedilo prehrambene pakete u vrijednosti od po 180,00 KM po radniku, na način da će radnici od HO Merhamet Tuzla dobiti potvrdu sa kojom će u prodajnim objektima Bingo Tuzla moći po vlastitom izboru nabaviti prehrambene artikle u navedenoj vrijednosti.

Što se tiče izmjena i dopuna Programa raspodjele sredstava privremenih, jednokratnih i drugih novčanih pomoći za 2014. godinu, sredstva za realizaciju navedenog programa obezbjeđena su Odlukom Vlade Tuzlanskog Kantona izdvajanjem sredstava sa pozicije „Tekuća rezerva” u ukupnom iznosu od 220.000,00 KM, odnosno obezbijeđeni su novčani iznosi od po 220,00 KM po radniku, a koje će radnici navedenih firmi dobiti na ime jednokratne novčane pomoći putem mjesno nadležnog Centra za socijalni rad. Sredstva će biti isplaćena radnicima nakon što radnici u Centar za socijalni rad, uz zahtjev dostave kopiju lične karte i broj žiro računa.

Uzimajući u obzir sva dozvoljena zakonska rješenja Vlada TK i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak su kroz dva navedena osnova (novčano i materijalno) ispunili zahtjev radnika za pomoć u vrijednosti od 400,00 KM. Realizacija odluka započet će od ponedeljka 29.12.2014. godine./MINISTRICA dr.sc. Meliha Bijedić/

Radnici propalih firmi su tražili da im dođu novoizabrani predsjednik Skupštine TK i njegov zamjenik, kao i predsjednici klubova parlamentarnih stranaka, da bi sa njima održali sastanak.Predsjednici sindikata pomenutih preduzeća održali su sastanak sa zvaničnicima Granične policije BiH, kada im je saopšteno da bez važećih dokumenata neće moći preko granice!

Mediji prenose da će radnici ka granici sutra ujutro u 9 sati, ukoliko im do pola noći ne dođu predsatvnici vlasti Tuzlanskog kantona!/Š.G./