Rajsko jezero spremno za turističku sezonu

Dolaskom lijepih sunčanih dana i ljeta sve je spremno za otvaranje sezone na Rajskom jezeru u Bašigovcima.Zahvaljujući Kajak kanu klubu Bašibegovci cio kompleks oko jezera je uređen i sve je spremno za doći na ovo lijepo izletište na kojem će svi biti ponosni i gdje se sa zadovoljstvom provoditi slobodno vrijeme u šetnji i kupanju.

“Došli smo na ideju da osnujemo Kajak kanu klub Bašibegovci koji će biti turističko, sportsko, rekreativno i ekološko udruženje prikladno za svaku dob i spol.Za naziv Bašibegovci smo se odlučili jer se prvi spomen Bašigovaca veže za austrougarski popis stanovništva iz 1879. godine, gdje se spominju pod imenom Bašibegovci sa 72 kuće i 347 stanovnika”, kažu nam u ovom Klubu.

Predsjednik Kajak kanu kluba Bašibegovci je Mirza Umihanić, koji nas je upoznao kako je došlo do formiranja ovog sportsko rekreativnog udruženja:

“Ideja za formiranje nastala je u decembru 2022.godine, dok smo u martu ove godine dobili potrebnu dokumentaciju za osnivanje Kajak Kanu Klub Bašibegovci – Rajsko Jezero.Naše udruženje ima oko 20 članova, ali je sigurno da će taj broj stalno rasti, ipak tek smo počeli, a rezultati su vidni”.

Proteklih dana kajakaši su organizovali nekoliko akcija na uređenju cijelog kompleksa Rajskog jezera, tako da svi oni koji dođu na kupanje imat će sve potrebne uslove:

“Prve ovogodišnje suncem okupane vikende, naši vrijedni članovi i aktivisti iskoristili su za velike akcije košenja travnatih površina i odstranjivanja korova u i oko kompleksa Rajskog jezera Bašigovci. Uredili smo  plaže i prilaznih mjesta za kupanje, tako da  naše jezero spremno dočekuje prve kupače”, kaže nam Umihanić.

Jedan od zadataka Kajak kanu kluba Bašibegovci jeste popularizacija kajakaškog sporta na gradskom, kantonalnom i državnom nivou, a posebno razvoj talenata i njihovo učešće na domaćima i međunarodnim takmičenjima, kao i edukacija stanovništva o značaju kajakaškog sporta.Kako su počeli sigurno je da pred ovim klubom predstoje godine velikih uspjeha.