RMU Đurđevik: Danas proslava Dana rudara

Povodom 21.decembra-Dana rudara Federacije BiH, danas su održani svečani zborovi zaposlenih RMU Đurđevik po proizvodnim jedinicama. Tako je u društvenim prostorijama od 11 do 14 sati organizovana proslava Dana rudara za zaposlene PK Višća, dok će od 14 do 17 sati svečanost biti organizovana za zaposlene pogona JAMA i Separacije, a sve to bit će uz muziku izvrne grupe Braće Tuholjaković.

Uz to danas su svečano ispraćeni u penziju 23 sada već bivša radnika ovog ugljenokopa.Predsjednik Samostalne sindikalne organizacije Suad Šehić je tim povodom uputio čestitke svim rudarima, a bivšim zaposlenicima RMU Đurđevik poželio je zdravlje i sreću tokom penzionih dana:

“Danas smo ispratili 23 penzionere u zasluženu mirovinu i šta drugo nego im poželjeti puno zdravlja i sreće u daljlem životu. Zajedno smo radili tolike godine, ali svemu dođe kraj, pa i vrijeme da se ide u zasluženu mirovinu.Uoči praznika svi smo dobili plate i ostatak regresa, a takođe i 262 KM za Dan rudara.Penzioneri su još dobili i svoju zasluženu otpremninu koja iznosi 6 prosječnih plata RMU Đurđevik”, rekao nam je Šehić.

Prosječne plate 850 zaposlenih RMU Đurđevik iznose 1100 KM, koje su redovne, a uz to isplaćuje se i topli obrok u neto iznosu 14 KM, regres 430 KM i naknada za Dan rudara 262 KM.

Danas je u mirovinu ispraćen i Aljo Muminović, koji je u RMU Đurđevik proveo 32 godine rada i kaže:

“Imao sam prije Đurđevika zaposlenje u Mašinskoj montaži Tuzla, gdje sam proveo 6 godina, a u RMU Đurđevik sam, s beneficiranim stažom, proveo 34 godine.Radio sam na poslovima nadzornika održavanja na transportnom sistemu za odvoz jalovine. Brigada nam je bila složna i stručna, u početku nas je bilo 24, ali kada sam otišao u penziju ostalo je 9 mojih komorata.Radilo se složno tako da nije bilo problema u održavanju sistema. Bili smo kao jedna porodica, pa sam i ispraćen kao član porodice i svim rudarim želim puno sreće u radu, a nama koji smo penzionisani takođe želim sve najbolje.Zadovoljan sam penzijom i već je izračunato da ću primati 720 KM”.

RMU Đurđevik će do kraja godine proizvest pola miliona tona uglja,a najveći dio proizvedenog uglja iz Đurđevika plasira se za potrebe Termoelektrane Tuzla./Š.G./