Sajam obrazovanja: Za brucoše sve na jednom mjestu

Sajam visokog obrazovanja, koji u Tuzli okuplja značajan broj javnih i privatnih univerziteta, visokih škola i obrazovnih institucija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije počeo je danas i za posjetitelje će biti otvoren i sutra 8. maja/svibnja, sa osnovnim ciljem da maturantima i drugim zainteresiranim posjetitejima pruži što više odgovora na pitanje: Šta, kako i gdje studirati?

Očekuje se da sajamski događaj , koji se realizira u saradnji s Ministarstvom obrazovanja i nauke TK, posjeti veliki broj učenika iz više od 30 srednjih škola Tuzlanskog kantona te područja Brčko Distrikta i Posavskog kantona.

– Stvoriti priliku da se mladim ljudima koji se nalaze u velikoj životnoj dilemi pokušamo dati odgovor na jednom mjestu vezano za to šta i kako studirati, osnovna je ideja kojom se rukovodimo već tri godine od kako priređujemo ovu sajamsku manifestaciju. Mislim da smo u tome uspjeli, što je motiv više da kapacitete ovog sajma već naredne godine dodatno proširimo – istakao je Zlatko Alidžanović, predsjednik Uprave Tuzlanskog sajma organizatora ovog događaja. Pored njega na otvaranju sajma govorili još Mirsad Đonlagić, rektor Američkog univerziteta u BiH i Fikret Vrtagić, šef Odsjeka za obrazovanje i nauku u Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.
Univerzitet u Tuzli na sajmu se predstavlja u punom kapacitetu sa svih 12 fakulteta i Akademijom dramskih umjetnosti.

-Ovakav način predstavljanja svakako je bitan za sve univerzitete, pa tako i za nas. Na ovaj način možemo prikazati šta možemo pružiti budućim studentima, koje studijske programe nudimo, ali i sve ono što Univerzitet u Tuzli pruža u drugim segmentima studentskog života – istakla je Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Pored brojnih visokoškolskih ustanova i drugih obrazovnih institucija koje se predstavljaju na sajmu, budući studenti se mogu informisati i šta nude dva univerziteta iz Slovenije i Hrvatske.

Sajam je smješten u izlagačkim paviljonima Hotela Tuzla, a sutra, drugog i posljednjeg dana sajma otvoren je od 10 do 15 sati./Tuzlanski sajam/