Sarajevska izložba automobila u Skenderiji

Ove godine ponovno je organizovan sajam automobila u Sarajevu pod službenim nazivom “Sarajevska izložba automobila 2022” u organizaciji Auto media group i Auto 4×4 kluba iz Sarajeva.

Izožba je otvorena 16.12.2022.godine u centru Skenderija. Na ovoj izložbi izostalo je masovno prisustvo izlagača novih automobila kako smo to navikli ranijih godina, čemu je uzrok vjerovatno globalna kriza na automobilskoj sceni. Ali tu su svakako izlagači koji se bave prodajom novih ATV i cross vozila kao i motocikala, posebno su interesantni cross motocikli na električni pogon koji sa jednim punjenjem baterije prelaze 100km.

Svoj štand na ovom sajmu ima i Nacionalni park Sutjeska što je dalo poseban značaj ovoj izložbi jer automobili i jesu sredstvo kojim ćemo doći u prirodne dragujlje kakav je NP Sutjeska, zatim tu su izložena takmičarska vozila koja su pripremljena za Street race utrke. Šampion Hrvatske na brdskim stazama 2022 Armin Mujkanivić je izložio svoju Hondu Integru TypeR. Oldtimeri su dali poseban šarm ovoj izložbi, tu je i replika vozila Franca Ferdinanda koju je izradio Edo Kapetanović.

Na ovoj manifestaciji su dodijeljeni pehari učesnicima u Street race prvenstvu, gdje su svoje pehare dobili i članovi AMK Bad boys Živinice. Svoje prisustvo na ovoj izložbi nije propustio ni Oldtimer klub Mačkovac koji je predstavio atraktivnu Zastavu 101 sa ekspedicije Kragujevac-Kilimandžaro.

Centralni dio izložbe zauzela su vozila na električni pogon koja lagano preuzimaju primat na tržištu. Sudeći po viđenom možemo zaključiti da nas očekuje zanimljiva budućnost na auto-moto sceni. Nadati se da će zastupnici ekskluzivnih brendova automobila shvatiti važnost pojavljivanja na ovakvim manifestacijama, razlog više je odlična posjećenost ovogodišnje izložbe automobila./E.Nišić/