Sastanak predstavnika 5 MZ-a istočnog dijela Grada Živinice

U četvrtak, 07.10. 2021. godine, na inicijativu Savjeta MZ Svojat u prostorijama Područne škole u Svojatu, održan je sastanak predstavnika Savjeta mjesnih zajednica Tupković, Gračanica, Zelenika, Svojat i Gornja Lukavica. Također, sastanku su prisustvovali vijećnici u Gradskom vijeću Živinice Emir Salihović i Muhidin Čaušević, predstavnik JU Osnovna škola Gračanica, kao i sekretar Gradske uprave Živinice, gospodin Suvad Butković.

Tema zajedničkog sastanka je dugogodišnji problem elektrosnadbjevanja pomenutih 5 Mjesnih zajednica. Učestali nestanci električne energije, dotrajala niskonaponska i visokonaponska mreža, indolentan odnos predstavnika Elektrodistribucije primorao je predstavnike Savjeta Mjesnih zajednica na zajedničko djelovanje u cilju izlaska iz dugotrajnog “elektroenergetskog mraka”!

Dobar dio građana 21-ce u srijedu i četvrtak je utonuo u mrak, a konkretan razlog je još uvijek nepoznat. Agonija mještana pomenutih Mjesnih zajednica traje unazad 20 godina, sinoć je jednoglasno i odlučno kazano “Dosta je više svijeće i fenjera u 21. vijeku”! Poručuju da su kompromisno rješenje pokušali iznaći 2019. godine, nažalost nije urodilo plodom i sada ne odustaju ni od radikalnijih metoda. Kako kažu njihovi građani uredno izmiruju svoje obaveze, shodno tome hoće urednu isporuku električne energije, energije koju plaćaju i za koju ako ne plate redovno dobijaju opomene i isključenja.

Na osnovu konstruktivnih dijaloga prisutnih, donešeno je i nekoliko zaključaka na osnovu kojih će se dalje djelovati, a u cilju rješavanja ovog dugogodišnjeg problema, između ostalog:

● Zadužuje se Gradska uprava Živinice (sekretar) da što hitnije zakaže sastanak u Elektrodistribuciji Tuzla na kojem će prisutni biti: kompetentni predstavnici Elektrodostribucije Tuzla, poslovnice Živinice, predstavnici 5 MZ-a, predstavnici Gradske uprave i vijećnici sa pomenutog područja.

Da predstavnici Elektrodistribucije na zakazanom sastanku pripreme i prezentuju; šta je urađeno od 2019. godine do danas, šta je planirano od ulaganja na ovom području u narednom periodu, da li postoje sredstva za urgentno ulaganje obzirom da postojeća elektrodistributivna mreža ugrožava život i imovinu stanovnicima 5 MZ-a.

U slučaju da se ne udovolji zahtjevima, predstavnici 5 Mjesnih zajednica i Gradska uprava zauzet će radikalnije metode u zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda svojih građana!/Ismet Korajac/