Sastanak UPFBiH sa Željkom Komšićem i delegacijom  DF

Sarajevo, 10. januar/siječanj 2023. –  Neophodno je snažnije krenuti u ekonomske reformena svim nivoima u narednom periodu, zaključeno je na sastanku koje su predstavnici Udruženja poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine održali sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i delegacijom  Demokratske fronte.

Ovaj sastanak je nastavak aktivnosti UPFBiH s ciljem predstavljanja  parlamentarnim strankama neophodnih reformi u oblasti privrede sa ciljem povećanja svih plaća zaposlenima, poboljšanja životnog standarda, poboljšanja poslovnog ambijenta, povoljnijih uvjeta za investiranje, smanjenje sive ekonomije i povećanja konkuretnosti domaće privrede.

Predstavnici UPFBiH predstavili su aktuelno stanje u domaćoj privredi koju karakterizira nekonkurentno poslovanje, veliko opterećenje cijene rada, nedostatak radne snage, zastarjeli propisi kada je u pitanju poslovanje kompanija u realnom sektoru, izostanak kvalitetnog ekonomsko socijalnog dijaloga itd.  Tokom sastanka predstavnici UPFBiH su predstavili dokument „Šta poslodavci očekuju od vlasti“, koji je kreiran i dostavljen političkim strankama dva mjeseca prije izbora, a u kojemu je pripremljeno oko 40 izmjena i dopuna aktuelnih propisa sa ciljem poboljsanja stanja u privredi.

Člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i delegaciju DF-a, poslodavci su upoznali da su prošle sedmice u parlamentarnu proceduru upucene izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH, čijim usvajanjem bi se omogućilo značajno povećanje plaća u privrednim društvma i obrtima u vrlo kratkom roku te zatražena podrška DF-a za usvajanje i provedbu ovih zakonskih odredbi./A.B./