Savez BNOVO: Pismo podrške dr. Mirsadu Šljiviću

Nakon nedavnih dešavanja u vezi sa verbalnim napadima, atakom na čast, ugled, imovinu i pokušaj zastrašivanja dr. Mirsada Šljivića, te nakon javnog verbalnog napada dr. Eseda Omerkića, direktora Doma zdravlja Živinice, na dr. Mirsada Šljivića, Savez bošnjačkih nevladinih organizacija Bosne i Hercegovine (Savez BNVO), koji broji preko pedeset udruženja, na online sjednici Vijeća, održanoj 09.04.2020. godine, donosi sljedeće zaključke:

1. Osuđuje se svaki pokušaj pritiska na medije, kao i na pojedince u smislu onemogućavanja korektnog izvještavanja građana, a posebno ako se radi o nekome ko je, poput dr. Mirsada Šljivića, član više značajnih ljekarskih udruženja, odnosno izabrani zvaničnik u zakonodavnim tijelima.

2. Osuđuje se verbalni atak na dr. Mirsada Šljivića od strane direktora Doma zdravlja Živinice dr. Eseda Omerkića, te traži od nadležnih i njegovih predpostavljenih da u predmetnom slučaju ispitaju i primjereno sankcionišu njegovu ulogu i djelovanje.

3. Osuđuje se atak na imovinu dr. Šljivića i pokušaj zastrašivanja od strane za sada nepoznatih počinilaca.

4. Traži se od PU Živinice i MUP-a TK da u što kraćem roku pronađu počinioce i adekvatno ih sankcionišu.

5. Traži se od politika, čiji su kadrovi na rukovodećim mjestima u Domu zdravlja Živinice, da objektivno sagledaju sve navode, te utvrde postojanje povrede kodeksa i ostalih svojih akata, te preduzmu odgovarajuće mjere.

P.S. Nadamo se da ćete ovo naše pismo i dobronamjerne sugestije, zahtjeve i prijedloge uzeti u obzir i na osnovu toga poduzeti odgovarajuće mjere u zaštiti ličnosti dr. Šljivića, u suprotnom, bit ćemo primorani da sa našim pismom upoznamo širu zajednicu i medije u Bosni i Hercegovini.

Obrazloženje:
Dr. Mirsad Šljivić je dugogodišnji istaknuti i vrlo aktivni član više bošnjačkih nevladinih organizacija. Kao voditelj ili aktivni sudionik, učestvovao je u velikom broju akcija humanitarnog, edukativnog i sportskog karaktera. Nažalost, dr. Mirsad Šljivić, ugledni akademski građanin, ovih dana trpi pritiske i svakojake napade. S obzirom da je veći broj nevladinih udruženja/naših članica izrazilo želju da se pojedinačno oglase i osude ove neželjene događaje, odlučili smo da u ime svih njih, kao Savez bošnjačkih nevladinih organizacija Bosne i Hercegovine, reagujemo i pošaljemo Pismo podrške dr.Šljiviću./u potpisu predsjednik Saveza BNOVO mr.sci.Mirsad Spahić/