SDP:Obilježeno 43 godine od Titove smrti

Danas se navršilo 43 godine od kada je umro Josip Broz Tito, bivši predsjednik SFRJ.Tim povodom kraj spomen biste ovom istakanutom revolucionaru i državniku okupili su se predstavnici GO SDP Živinice i Zlatne dobi, gdje su položile bukete cvijeća.

Polaganje buketa cvijeća kraj spomen biste Josipa Borza obavljeno je u 15,05 sati,tačo u trenutku kada je preminio doživotni predsjednik bivše države.Tito je bio jedan od tvoraca pokreta nesvrstanih i u svim zemljama svijeta bio je rado viđen gost.Teško je nabrojati zasluge Josipa Broza tokom dugog niza njegovog stvaralačkog rada.Ratovanje protiv nacističke Njemačke, te obnova i izgradnja porušene zemlje i veliki uticaj na svjetsku politiku ostavili su neizbrsiv trag na ovim prostorima.

I tako dok su boravile kraj Titove biste prisutni su se podsjetili na lijepa vremena, kada se obnavljala porušena zemlja i gradila bolja budućnost.

Na Titovoj sahrani okupilo se 8. maja 1980.godine, na Dedinju, u Kući cvijeća, 209 delegacija iz 127 zemalja i oko 700 000 ljudi. Na pogrebu je bilo 4 kralja, 5 prinčeva, šest predsjednika parlamenta, 31 državni predsjednik, 22 premijera i 47 ministara, što je bio dokaz velike popularnosti bivšeg jugoslovenskog državnika.

Još par podataka da se ne zaboravi:zastave na pola koplja, osim na prostorima bivše Jugoslavije, postavljene su na Buckinghamskoj palači, Capitol Hillu, Elizejskim poljima, Hofburgu i širom svijeta.

Održana je prvi i posljednji put u povijesti sjednica Ujedinjenih nacija sa samo jednom tačkom.Proglašeni su višedneveni nacionalni dani žalosti u više od 80 zemalja svijeta.

U Vatikanu su jedan i jedini put u povijesti zvonila zvona, u katedralnim crkvama služene su mise zadušnice./Š.G./