Šetoljubci u novom pohodu za zdravlje

Ovogodišnji prvi organizovani pohod u planine ispunio očekivanja. Iskupili se ljubitelji šetnje u centru Svojata i krenuli lagano.Od prilike 13 hiljada metara podarili smo svome zdravlju, grupa šetoljubaca, nas petnaest (15) sa svoih strana.

Prikladna uhodan staza polazna tačka centar Svojat – Rakovac-Vlaško groblje-Kruščić-Bedićka-Grad-Haskića krš-Osmanova pećina-Lipići i polagano do prolazne tačke pješice, Lipići-Svojat.

Pošto smo imali novih članova u ovom pohodu, na pomenutoj stazi posebno su se zadivili prirodnom objektu Osmanove pećine. Priroda je moć, priroda je snaga, u to smo se uvjerili posjetom ovom speleološkom objektu, bogatstvo pećinskog nakita, biodiverziteta, očuvanosti samog objekta daje snagu da što prije ovaj objekat nađe se na turističkoj ponudi našeg grada Živinice, a i prateći objekte koji se mogu osposobiti, poput vidikovaca na Gradu, sa kojeg možemo vidjeti Sprečku dolinu od jezera Modraca, pogled seže do Visa na sjeveroistočnoj strani. Dovršiti paraglajdersku stazu sa Grada, favorizirati biciklističku brdski kružni stazu ovim prostranstvima. To je samo dio buduće ponude što turistička zajednica Grada Živinica može ponuditi u ovom dijelu grada. Tu je i Džebarska ljepotica, džamija, objekat koji je sagrađen u Osmanliskom periodu.Za svakog prirodoljubce ima ponešto.

Tako je bilo i za ovu šetnju,04.februara za grupu šetača.Već je najavljen novi pohod, ali i poziv novim zainteresovanim ljubiteljima prirode. Hvala mojim drugarima koji su ne mogavši gledati prljavštinu viš Lipiće, očistili smo dio izletišta koji su neodgovorni pojedinci narušili sklad u prirodi. Molba za njih ponesite svoje smeće sa sobom nazad, priroda će vam biti zahvalna”, poručio je organizator šetnje, naš poznati ekolog dr.sc.Sead Noaćjević.