Simpozij povodom Svjetskog dana bubrega

Udruženja Donorska mreža u BiH, Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantacije u BiH i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u FBiH obilježavaju u Sarajevu Svjetski dan bubrega.

Simpozijem „Živjeti dobro s bubrežnom bolešću“ (hotel Holiday, 22.5.2021. u 12:00 sati) i informativnom akcijom ispred Katedrale Srca Isusova (23.5.2021.godine, od 12:00 do 14:00 sati).

Cilj ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana bubrega je educirati stanovništvo o bubrežnim bolestima, ukazati na važnost prevencije, istaći važnost kvalitete života ovih pacijenata, aii i prezentirati aktuelna saznanja o post Covid komplikacijama kod bubrežnih bolesnika. Dijaliza kao tretman omogućava produženje života, ali ne i izliječenje. Jedini način da se pacijenti sa zatajenjem bubrega izliječe je transplantacija. Transplantacije su, nažalost, obustavljene u BiH, sa pojavom Covid pandemije i neophodno ih je nastaviti čim prije.

Simpozij „Živjeti dobro s bubrežnom bolešću“, biće održan u subotu, u 12:00 sati, u hotelu Holiday, za malu skupinu stručne javnosti, u skladu s epidemiološkim mjerama.

Informativna akcija pred sarajevskom Katedralom, biće održana u nedjelju, 23.5.2021.godine, od 12:00 do 14:00 sati, a pozvani su svi građani i mediji, da se informišu o prevenciji bubrežnih oboljenja i mogućnostima doniranja organa nakon moždane smrti, te preuzmu donorske kartice, ukoliko žele.