Sjećanja: Prva godina od smrti mr.Osme Forčakovića

Prošle godine na današnji dan napustio nas je mr.Osmo Forčaković, istaknuti privrednik, društveno politički radnik i bivši predsjednik-načelnik općine Živinice.Njegov lik i djelo ostat će zauvijek zapisan krupnim slovima u istoriji našeg grada, podsjećamo se u narednim redovima na ovog velikog čovjeka:

Nakon uspješnog završetka studija na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu radio je na poziciji ekonomskog analitičara u rudnicima uglja „Kreka“ iz Tuzle i „Đurđevika“, potom je imenovan za člana Poslovodnog odbora za ekonomske poslove u RO Konjuh.

Pored ovih stručnih poslova, obavljao je funkcije i poslove u raznim predstavničkim organima, kao što su Izvršni odbor SO Živinice, član Izvršnog odbora Tuzlanske banke i član Izvršnog odbora „Šipad-banke“ Sarajevo.Takođe je predavao i ekonomske predmete u Srednjoškolskom centru Živinice. U periodu od 1990. do 2000.godine izabran je za prvog predsjednika SDA Živinice i prvog predsjednika Skupštine opštine Živinice, te i načelnika opštine Živinice.

U ratnom periodu bio je predsjednik ratnog Predsjedništva opštine Živinice, predsjednik Patriotske lige i organizator otpora opštine Živinice. Odmah u maju 1992.godine pokrenuo je osnivanje Radio i TV Živinice, što je u značajnoj mjeri odblokiralo informativnu djelatnost na ovim prostorima.Za svoj rad odlikovan je mnogobrojnim priznanjima, od kojih posebno ističemo dvostruku “Zlatnu plaketu” opštine Živinice.

Mr.Osmo Forčaković dao je veliki doprinos u vrijeme, prije, tokom i poslije rata u BiH.Poseban doprinos poslije rata dao je obnovi infrastrukture i zapošljavanju mladih, te je na Birou u njegovo vrijeme bilo svega ok 4 hiljade nezaposlenih, dok je ta brojka poslije njegovih 10 godina mandata predsjednik-načelnik općine Živinice postala dvocifrena.Ostat će upamćen i po inicijativi formiranja današnjeg Gradskog bulevara, jednog od najfunkcionalnijih u BiH, gdje se održavaju razne privredne, kulturene i sportske manifestacije.Takođe je podržao gradnju Islamskog centra općine Živinice, na mjestu nekadašnje montažne zgrade Gimanzije, uz sami Gradski bulevar, a na svečanosti otvaranja ukazana mu je počast da otključa vrata ovog velikog vjerskog zdanja u našem gradu i tako ga preda vjernicima na korištenje.
Ne treba zaboraviti da je svoje načelničke mandate mr. Osmo Forčaković dobio u najteža vremena ! Uvijek je u poraću isticao potrebu nužnih stvaranja povoljnih uslova za razvoj biznisa i stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta za poduzetništvo, te su u njegovo vrijeme udareni temelji poslovnoj zoni Maline, koja je danas postala centar poslovnih aktivnosti u regionu i šire.

Za sve što si postigao tokom svog radnog vijeka poštovani mr.Osmo, nikada te nećemo zaboraviti, neka ti je laka zemlja, a porodici iskreno saučešće.