Srebrenica: Obilježen Dan državnosti BiH

Predstavnici udruženja šehida, poginulih boraca, preživjeli svjedoci genocida, majke, predstavnici općinske, državne i entitetske vlasti u našoj zemlji te sugrađani, danas su prisustvovali programu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Memorijalnom centru Srebrenica.

Prisutnima se, u ime Memorijalnog centra Srebrenica, obratio Ševket Hafizović, Predsjedavajući Upravnog odbora čestitavši Dan državnosti te podsjetio da za civilizacijske vrijednosti, za istinu i pravdu, za ravnopravnost svakog pojedinca, bez diskriminacije i segregacije, za elementarna ljudska prava borba možda tek počinje, ali za takvu Bosnu i Hercegovinu se treba nastaviti boriti. On je podsjetio na žrtve onih koji su se i devedesetih godina morali boriti kako bi očuvali državne granice potvrđene prije 79 godina te da tu žrtvu ne smijemo zaboraviti.

Nakon obraćanja utvrđenim protokolom, prisutni su položili cvijeće na spomen kamen, te se učenjem Fatihe sjetili svih ubijenih u genocidu 1995. godine i svih šehida naše zemlje.

Pored udruženja, saveza i organizacija, cvijeće je položio i novoizabrani Potpredsjednik entiteta Republike Srpske, Ćamil Duraković, ali i mališani iz Potočara, koji su cvijeće položili ispred Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS./Tim za medije/