Srebrenica: Poziv preživjelima da podijele svoje svjedočenje

Memorijalni centar Srebrenica u posljednjih godinu dana uveliko radi na snimanju video svjedočenja svih onih koji su rat proveli u Srebrenici, a preživjeli su genocid.

Svjesni smo činjenice da su mnoge majke, supruge i drugi članovi porodica žrtava genocida u posljednjih nekoliko godina zauvijek napustili ovaj svijet, a nisu ispričali svoja iskustva o preživljavanju. Svaka priča, svako svjedočenje zaseban je i bitan dio istine o genocidu nad bošnjačkim stanovništvom.

U Memorijalnom centru smo svjesni toga da našu priču niko ne može ispričati umjesto nas i da je krajnje vrijeme da to učinimo u što većem broju. Svaka priča je važna, svako svjedočenje nosi dio historije s ovih prostora o proteklom ratu, te stoga molimo sve naše sugrađane koji su preživjeli genocid, a koji su 1995. godinu dočekali u opkoljenoj Srebrenici da nam se jave putem društvenih mreža (fb Srebrenica Memorial Center, e mail: info@srebrenicamemorial.org ili na broj 056 991-940), kako bismo dogovorili detalje oko snimanja.

Naša ekipa je nedavno boravila u Sarajevu, gdje je snimala uvaženog Reisu-l-ulemu na temu vjerskog života u toku rata u Bosni i Hercegovini. Ovom prilikom ef. Kavazović je govorio o važnosti video svjedočenja onih koji su preživjeli.

“Ja bih zamolio ljude koji imaju ta iskustva i kojima nije teško da nam to sad kažu, da to učine radi sebe, radi našeg naroda i radi naše zemlje Bosne”, rekao je Reisu-l-ulema Kavazović./Tim za medije/