Srebrenica:Danas promocija knjige i otvaranje izložbe

U sklopu obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici u Sarajevu će biti upriličena dva događaja.

U četvrtak, 01. 07. 2021. godine, sa početkom u 17 sati, Historijski muzej u Sarajevu, u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica, organizuje promociju knjige „Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela“, autora Azira Osmanovića.

Azir Osmanović je magistar historije i kustos Memorijalnog centra Srebrenica. Bio je društveno aktivan i učesnik različitih aktivnosti i procesa vezanih za integraciju povratničke populacije u društveni život grada. Koautor je knjige „Prekinuto djetinjstvo Srebrenice“ i saradnik na knjizi „Spomen¬-obilježja na području opštine Srebrenica“.

Na promociji knjige će se obratiti direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, autor knjige Azir Osmanović, a također i Hajrudin Mešić i Ahmo Mehmedović.

Memorijalni centar Srebrenica i Umjetnička galerija BiH danas otvaraju izložbu Armina Durguta “Mrtvare”

Sa današnjim danom započele su programske aktivnosti sjećanja na genocid u Srebrenici, u okviru kojih će biti otvorena izložba “Mrtvare” autora Armina Durguta. Izložba je rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada tima Memorijalnog centra Srebrenica koji je prikupljao obuću – ‘mrtvare’, istražujući terene i staze Marša smrti. Ova obuća priča svoju priču, priču onih koji su ih nosili na putu do slobode i priču o ubijenim u genocidu.

“Memorijalni centar Srebrenica je napornim i požrtvovavanim radom na terenu za veoma kratko vrijeme uspio prikupiti na stotine predmeta žrtava genocida na lokacijama na kojima su se skrivali svjedoci ili žrtve genocida. Na osnovu rezultata tog rada nastala je i izložba “Mrtvare”. To je druga izložba koja kroz fotografije prikazuje prikupljene predmete iz naše muzejske zbirke. Ovo je dobar uvod u jednu veliku izložbu koju će Memorijalni centar otvoriti krajem septembra kroz koju ćemo izložiti veliki broj predmeta kako bi ih posjetioci mogli vidjeti i doživjeti”, poručio je Azir Osmanović iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Izložba će biti otvorena u 19 sati večeras u Umjetničkoj galeriji.

“Projekat je nastao iz želje da se prikaže priča o genocidu u Srebrenici i životu u enklavi na jedan drugi način. Fotografije su snimljene iz drugačije perspektive i na njima se vidi jedan otisak vremena i posmatrača navodi na razmišljanje o posljednjim koracima osobe koja ih je nosila. Hvala timu Memorijalnog centra na čelu sa Emirom i Azirom bez čije pomoći ovaj projekat nikad ne bi bio zavšren, a posebno Ahmi Mehmedoviću koji je pratio realizaciju aktivnosti”, dodaje Armin Durgut, autor izložbe.

Zahvaljajući radu tima na čelu sa Azirom Osmanovićem, Memorijalni centar Srebrenica je prikupio preko 300 ličnih predmeta, 3000 fotografija i brojnu arhivsku građu koja predstavlja temelj za trajno očuvanje sjećanja na žrtve genocida. Krajem septembra u Srebrenici će, u okviru podrške projekta “Istina, dijalog, budućnost” koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, biti otvorena izložba koja sveobuhvatno predstavlja višegodišnji rad ove institucije na prikupljanju fizičkih dokaza razmjere genocida nad Bošnjacima u Srebrenici./Tim za medije/