Srebrenica:Saopštenje za javnost

Obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica iz jula 1995. godine uvjetovano je i ove godine pandemijom koronavirusa i mjerama koje su na snazi s ciljem prevencije širenja pandemije. Pripreme za obilježavanje godišnjice genocida teku prema planu i sve će biti spremno za komemoraciju i dženazu 11. jula.

Prilikom obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici brojni zvaničnici iz cijelog svijeta su tokom komemoracije uputili svoje video poruke. Komemoracija žrtvama genocida u okviru obilježavanja 26. godišnjice će, i pored bolje epidemiološke situacije u Bosni I Hercegovini, biti realizirana na bazi prošlogodišnjeg obilježavanja, što znači da će strani zvaničnici, ukoliko ne mogu lično prisustvovati obilježavanju, i ove godine moći uputiti video poruke. Organizacioni odbor za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica očekuje u periodu do 01.07.2021. prispjeće odgovora na pozivna pisma upućena Diplomatsko-konzularnim predstavništvima i međunarodnim organizacijama u Bosni i Hercegovini i nakon toga sačiniti detaljan program komemoracije.

Organizacioni odbor za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica u pripremi svih aktivnosti u okviru obilježavanja pristupa odgovorno s ciljem zaštite zdravlja osoba koje će biti prisutne na komemoraciji i dženazi 11. jula.

Sve aktivnosti i sadržaji u okviru obilježavanja godišnjice genocida, posebno „Marš mira“, kao i biciklistički i motomaratoni, bit će održani u skladu s epidemiološkim mjerama i uputama koje u tom trenutku budu izdale nadležne institucije.

Ovim putem želimo obavijestiti javnost i građane da ni ove godine neće biti organizovanog prevoza u Potočare na dan komemoracije, dženaze i ukopa identifikovanih žrtava genocida.

Obaveza nam je da 11. jula ove godine iz Srebrenice, kao i prethodnih godina, pošaljemo poruku dostojanstvenog obilježavanja godišnjice genocida jer to žrtve zaslužuju./Hamdija Fejzić-predsjednik Organizacionog odbora/