Srebrenica:Simbolične poruke za žrtve Holokausta

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust, danas je na simboličan način ovaj datum obilježen i u Memorijalnom centru Srebrenica. Žrtve genocida u Srebrenici koji su ujedno I članovi tima Memorijalnog centra poslali su kratkim videom poruke u znak sjećanja na žrtve Holokausta.

Porukama poput ‘Nikad više’, ‘Zajedno se sjećamo’, te ‘Ukoliko bismo ćutali minut samo za svaku žrtvu Holokausta, ćutali bismo 11 i po godina’, preživjeli u genocidu u Srebrenici su željeli reći da kao što se sjećaju svojih žrtava, zauvijek će se sjećati i svih nevino ubijenih u Holokaustu.

Podsjećamo da je Memorijalni centar Srebrenica preduzeo i aktivnosti kojim se želi uvezati i uspostaviti trajnu saradnju sa nekoliko memorijala koji su posvećeni čuvanju sjećanja i istraživanju Holokausta. Rezultat je to projekta “Istina, dijalog, budućnost” koji Memorijalni centar provodi uz podršku Vlade Ujednjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Sarajevu.

Zajedno se sjećamo, zajedno pamtimo i preživjelima u Holkaustu želimo poručiti da nisu sami u svom sjećanju na njihove žrtve./Tim za medije/