SSO RMU Đurđevik: Obilježili 1.maj-praznik rada

Iako je kišni dan to nije omelo Samostalnu sindikalnu organizaciju RMU Đurđevik da nastavi tradiciju obilježavanja 1.maja-Međunarodnog praznika rada. Jutros je ceremonija obilježavanja ovog značajnog datuma iz istorije radničkih pokreta počela intoniranjem državne himne BiH i polaganjem cvijeća i odavanja počasti kraj spomen ploče poginulim članovima kolektiva u odbrambeno oslobodilačkom ratu.

Prisutnim na svečanosti obilježavanja 1.maja obratili su se predsjednik Samostalne sindikalne organizacije RMU Đurđevik Suad Šehić i direktor ove firme Samir Hadžić.

Šehić je podsjetio na istrijat praznika i potrebu stalne borbe za radnička prava:

“Međunarodni praznik rada 1.maj obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Čikagu 1886. godine. Demonstracije su održane zbog neispunjenja zahtjeva radnika za poboljšanje uslova rada. No, Prvi maj ima mnogo više značenje za radnički pokret od same uspomene i odavanja počasti ovim hrabrim ljudima-on predstavlja ujedno i dan svjetske radničke solidarnosti. To je trenutak da se prisjetimo borbi iz prošlosti i pokažemo našu nadu u bolju budućnost.Dan da se prisjetimo i shvatimo da je napad na jednog-napad na sve”.

Nadalje je Šehić govorio o programskim ciljevima Samostalne sindikalne organizacije RMU Đurđevik, koja će se naročito zalagati za bolje plate zaposlenih, zastupanje interesa na tržištu rada i cijeni rada, poboljšanju životnog standarda i socijalne sigurnosti, zdravstvenu zaštitu, tehnološki razvoj, sindikalno obrazovanje članstva, pružanje pravnih savjeta, odobravanje materijalne pomoći članstvu, radničku solidarnost, saradnju sa svim dekmokratskim sindikatima BiH i inostranstva, te udruživanje s njima.

Najbitnije za rudare je stabilnost rudarskog sektora, tj.pozitivno finansijsko poslovanje- naglasio je u svom izlaganju Suad Šehić:

“To znači da uprava rudnika, zajedno sa sindikatima, otvore jasnu priču sa JP Elektroprivredom BiH o promjeni, odnosno povećanju cijene uglja prema EP.Podsjećam da od marta 2009.godine do danas cijena uglja nije rasla, a za tih 10 godina standard i svi energenti koji se koriste za proizvodni proces imali su rast cijena.Savez samostalnog sindikata RMU Đurđevik traži od nadležnih institucija da se otkoči izgradnja termoenergetskih objekata u Tuzli i Banovićima, te osigura opstanak rudnika u Tuzlanskom kantonu”, rekao je Šehić i potom svim građanima BiH, u ime SSO RMU Đurđevik, čestitao Međunarodni praznik rada 1.maj!

Čestiku rudarima i svim građanima BiH uputio je i direktor RMU Đurđevik Samir Hadžić, koji je govorio o važnosti borbe za bolji standard rudarstva i zaposlenih u rudarskom sektoru, te da se zajedničkim naporima učini sve na stvaranju boljeg okruženja za ulaganja i tako zaustavi odlazak mladih u inostranbstvo.

“I ja zajedno sa vama, moram dati veći doprinos za dalji razvoj i napredovanje, a skorim potpisivanjem novih ugovora sa EP BiH osigurati bolju budućnost za sve nas”, rekao je Hadžić.

Okupljeni članovi Samostalne sindikalne organizacije RMU Đurđevik, nakon što su položili cvijeće u upravnoj zgradi kraj panoa sa slikama poginuilih komorata u oslobodilačkom ratu i kraj spomen obilježja na ulazu u RMU Đurđevik, druženje su nastavili uz razgovore i osvežavajuće napitke./Š.Gadžo/