Stop klađenju-ne kockaj se životom

Konferencija za medije “Stop klađenju- ne kockaj se životom” 30. Oktobra 2019. Stop klađenju- ne kockaj se životom” naziv je projekta koji je danas predstavljen od strane udruženja “Izvor Selsebil” u Živinicama, nosioca projekta, u koji su još bili  uključeni Grad Živinice, MIZ Živinice, Katolička i Pravoslavna crkva, JU MSŠ, Gimnazija Živinice, Policijska uprava MUP Živinice i Sportski savez Živinice.

Cilj projekta je smanjiti broj ovisnika o klađenju ali i povećati svijest ljudi o ovom problemu. Od 2016. do 2018. godine u BiH je potrošeno oko 5 milijardi KM na kladionice, dok je samo u 2018. godini na igre na sreću potrošeno milijardu i četristo miliona KM. Nakon konferencije održano je predavanje u JU MSŠ Živinice, a isto je održao dr. Esmir Halilović.

Projekat je zvanično startao, a u toku ove i naredne godine očekujemo nove aktivnosti povodom navedenog projekta.

Evo šta su izjavili današnji akteri pomenute konferencije-Asim Smajlović koordinator projekta:

„U protekle 3 godine skoro 5 milijardi maraka smo imali prihode u kockarnicama BiH.Osnove od kojih polazimo u našim projektima jesu borba protiv pribavljanje koristi i otklanjanje štete iz naše društvene zajednice i šire“.

Gradonačelnik dr.Samir Kamenjakvić dao je punu podršku projektu:

„Akcija će biti kontinuitet našeg rada i naših obaveza prema našim institucijama i našim građanima. Nećemo odustati, smatramo da ljude koji nisu ovisnici trebamo spasiti i sačuvati jer ne postoji jasna granica između onih kojim je to zabava ili koji su ovisnici- želimo ih spasiti od ovog zla, koje obično završavaju tragično“.

Predsatvnici vjerskih zajednica takođe su pružili punu podršku-Miloš Trišić, starješina Sabornog hrama Uspenja Presvjetle Bogoridice u Tuzli:

„Moramo razlikovati šta je igra a šta zabava i moramo im dati drugu alternativu da se bave sportom i drugim vidovima zabave, a ne klađenjem i igrama na sreću koje razaraju ljudsku dušu“.

Sedin ef.Karić , glavni imam IZ Živinice:

„Ovo je najveća pošasta u našoj državi.Islamska se zajednica do sada borila na svoj način i drago nam je da nismo sami i da imamo i ovaj projekat, koji u potpunosti podržavamo“./Nihad Mešić/

Video:PRESS STOP KLADENJU