Sutra je Prvi maj-Međunarodni praznik rada

Do sada je bila tradicija da u jutarnjim satima 1.maja Duvački orkestar Konjuha izvodi budilnicu i najavi proslavu Međunarodnog praznika rada.Tako će biti i sutra, kada će članovi Duvačkog orkestra Konjuh nastupati u 7 sati ispred glavne kapije Konjuha, te nastaviti ulicama grada.Ovaj orkestar ove godine obilježava 7 decenija od osnivanja i uspješnog nastupanja.

Poznato je da se 1.maj obilježava kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Čikagu 1.maja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmoro je radnika osuđeno na smrt.

Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osmosatnim radnim vremenom. Prvi maj se kao međunarodni praznik rada obilježava od 1889. godine.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izdalo je saopštenje da se Prvi maj/svibanj obilježava dva dana (1. i 2. maja/svibnja). Istim zakonom je propisano da ukoliko jedan od dana u koje se slavi Prvi maj/svibanj padaju u nedjelju, praznikom se smatra prvi naredni dan poslije ta dva dana.

Shodno navedenom, a s obzirom da 1. maj 2022. godine pada u nedjelju, obavještavamo javnost da su neradni dani u Federaciji Bosne i Hercegovine nedjelja 1. maj/svibanj, ponedjeljak 2. maj/svibanj i utorak 3. maj/svibanj 2022. godine.Na dane praznika poslodavci, ustanove, organi uprave i druge pravne osobe ne rade.

Svim građanima -radnicima želimo sretan Međunarodni praznik rada-1.maj.