Svečanim prijemom otvorena 48. IFTDO konferencija

U sarajevskom hotelu Hills, uručenjem zahvalnica i obraćanjem predstavnika kompanije Origin Europe, sinoć je zvanično otvorena najveća svjetska konferencija za ljudske potencijale, pod nazivom IFTDO.

Konferenciju je u odsustvu pozdavio i Fadil Novalić, premijer FBiH. Uvodnim govormom, svečanu ceremoniju otvorila je, Sanja Miovčić, predsjednik48. IFTDO konferencije.

„Prvi put u historiji IFTDO konferencije ona se održava u jugoistočnoj Evropi i ta čast je pripala BiH i gradu Sarajevo. Jako mi je drago da su ljudi iz Organizacionog odbora prepoznali Sarajevo i ono što ono u stvari jeste, mjesto susreta mnogih kultura i tradicija. Ovaj događaj okupio nas je na jednom mjestu kako bismo se na najbolji način uvezali i razgovarali o temama bitnim za ljudske potencijale kao što je umrežavanje i digitalizacija“, izjavila je Miovčić.

IFTDO konferencija nakon svoje višegodišnje tradicije održavanja došla je u Sarajevo kako bi na određen način pomogla kompanijama i organizacijama sa ovih prostora da na najadekvatniji način savladaju najnovije trendove kada je digitalizacija i obučavanje ljudstva u pitanju. Trendovi u upravljanju ljudskim resursima, mijenjaju se na isti način kako se mijenjaju i trendovi u tehnologiji, te je iz tog razloga bitno gotovo svakodnevno vršiti edukacije. Razlog zbog kojeg se, između ostalog, IFTDO po prvi put održava na Balkanu jeste taj kako bi pomogli ljudima sa ovih prostora u prevazilaženju problema kojeg imaju sa ljuskim resursima.

„Koristim ovu priliku da se zahvalim svima koji su podržali organizaciju 48. IFTDO konferencije, članovima Upravnog odbora, te svim učesnicima koji su došli u Sarajevo iz više od 30 zemalja svijeta. IFTDO konferencija je najveći multikulturalni i internacionalni događaj koji okuplja vrhunske stručnjake iz oblasti HR-a. Ovakvim okupljanjima mi podižemo svijest o važnosti ljudskih potencijala, kako bismo podstakli i druge da se bave ovom tematikom, a sve u cilju kreiranja bolje budućnosti za mlade naraštaje. Smatramo da ćemo ovom konferencijom pružiti podršku ovoj regiji i podstaknuti učesnike da iskoriste benefite iste, kao što su znanje i mišljenja eksperata“, izjavio je Dr. Ebrahim Al Dossary, predsjednik Upravnog odbora IFTDO konferencije.

Na svečanoj ceremoniji dodijeljene su i nagrade za najbolju HRD praksu koju je osvojila Taishin International Bank Co, Ltd iz Tajvana, dok je nagradu za Izvrsnost u istraživanju osvojio Time Profesional Learning iz Indije. Također, nagradu je osvojila i GOPA mbH predstavništvo BiH za projekat „Implementacija novog modela rada u javnom servisu zapošljavanja“, koju je primio dr. Ranko Markuš direktor ove organizacije.

Specijalnu nagradu za podršku 48. IFDO konferenciji dobila je kompanija AS Holding iz BiH, a nagradu je u ime Rusmira Hrvića, primo Vedad Halilović, direktor izvoza ove kompanije.

Nešto ranije tokom jučerašnjeg dana započela je sa radom IFTDO konferencija, te su održaneradionice o temama”Kako transformisati vaš biznis u digitalni”, koji je vodio dr. Abdulla Al Hamid, direktor kompanije Intermid, zatim “Dizajnersko razmišljanje“, koji je vodio dr Sunil Gupta, voditelj Odjela za edukacije ispred kompanije Ideas Managing Consulting, te “Mentorstvo–Kultivisanje mentorstva i inovacija na radnom mjestu“, koji je vodila, voditeljica Odjela inicijativa u kompaniji Mubadara.

Bitno za istači da je IFTDO konferenciju podržao i gradonačelnik grada Sarajeva, te je u nedjelju navečer u sarajevskoji Vijećnici organizovao svečani prijem povodom dolaska više od 200 zvaničnika iz više od 30 zemalja svijeta.
IFTDO konferencija nastavlja se i sutra 25., te 26. juna 2019. godine, a bogat i interesantan progam i teme o kojima će se govoriti moguće je pogledati u online brošuri Konferencije.

O IFTDO konferenciji:

IFTDO je osnovan 1972. godine u Ženevi, sa ciljem osnivanja i održavanja međunarodne mreže za prepoznavanje, razvoj i prijenos znanja, vještina i tehnologije kako bi se podstakli lični rast, produktivnost i održivi razvoj kompanija, organizacija i pojedinaca u poslovnom svijetu. Riječ je o nevladinoj organizaciji koja je danas registrovana u Ujedinjenom Kraljevstvu. IFTDO je jedinstvena asocijacija ovog tipa u svijetu. O njenom značaju govori i podatak da imaju svog predstavnika u Ujedinjenim nacijama./Kenan Alihodžić/