Svečano obilježen Dan Grada Živinice

Polaganjem cvijeća na spomen obilježje NOR-a na Karauli i u Gradskom parku palim šehidima i borcima odbrambeno oslobodilačkog rata, te narodnom heroju Nesibu Malkiću, danas su počele manifestacije posvećene Danu Grada Živinice 19.junu.

Dan Grada Živinice obilježava se na osnovu Odluke Narodne skupštine Narodne Republike Bosne i Hercegovine, objavljene u „Sl. listu NRBiH“, br. 28/59, kada je utvrđena teritorija tadašnje Općine Živinice, čije granice nisu pomjerane ni do današnjeg dana, pa se zato 19.juni obilježava kao Dan općine Živinice.Tim povodom organizovano je više manifestacija, kao i današnja svečana akademija na lokaciji Omladinske ljetne scene.

Svečanost je počela intoniranjem državne himne BiH i odavanjem počasti palim šehidima i borcima odbrambeno oslobodilačkog rata, učenjem fatihe i minutom ćutnje.

Prisutnima su se obratili predsjedavajući Gradsko vijeća Živinice Nail Jusić i gradonačelnik Samir Kamenjaković, koji su nakon čestitki građanima Dana Grada Živinice prigodnim riječima ukazali na dinamičan ekonomski razvoj Grada Živinice, koji je po svim parametrima drugi u TK, odmah iza Tuzle i među 15 u BiH.

“Otklanjamo prepreke u korist otvaranja malih i srednjih preduzeća, tako da smo u protekle 4 godine pružili priliku za 85 mladih poduzetnika da ostvare svoj biznis “Start ap” projektima.U našem Centru za biznis nudimo sve usluge gdje korisnici za dva sata mogu dobiti sve potrebne papire.Značajna su ulaganja u infrastrukturu, a što je važno za istaći Živinice imaju sigurno vodosnabdijevanje tokom svih 24 sata, takođe i u Dubravama je riješen višegodišnji problem snabdijevanja pitkom vodom.Završili smo u potpunosti sekundarnu mrežu toplifikacije Živinica, te smo u pregovorima s TE Tuzla oko priključenja toplotne energije”,rekao je, između ostalog, gradonačelnik Kamenjaković.

Obilježavanje Dana Grada Živinice prilika je da se oda priznanje najaktivnijim pojedincima i kolektivima, pa je veći broj sugrađana dobio Pismene pohvale,Pismene zahvalnice, Novčane nagrade,te bronzane,srebrne i zlatne plakete.

Za počasnog građanina Živinica proglašen je Edin Ramić, ministar  raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi Federacije BiH.Zbog odsustva priznanje je u ime Ramića primio sekretar Ministarstva Esed Ivojević.

Današnju svečanu akademiju uspješnim kulturno zabavnim programom uljepšali su naši najmlađu sugrađani iz JU Dječije obdanište, KUD Živinice i Gradski mješoviti hor pod upravom maestra Seada Siočića./Š.G./