Svečano obilježen Dan oslobođenja Živinica

Nizom manifestacija danas je obiježen 18.maj,Dan oslobođenja Živinica, dan kada se vojska bivše JNA povukla s aerodroma u Dubravama.To se desilo nakon dugotrajnih pregovora sa armijskom komandom, koju je sa strane općine Živinice predvodio tadašnji predsjednik mr.Osmo Forčaković.

Prema programu aktivnosti danas je prvo otkrivena spomen ploča sugrađaninu Muhamedu Mešanoviću zv. Hamza iz Bašigovaca, u naseljenom mjestu Brnjica. Hamza je prva žrtva Grada Živinice, brutalno i mučki ubijen od strane agresora 19.01.1992.godine.Potom je obavljeno polaganje cvijeća na spomen obilježju palim partizanima na Karauli.

Oko 12 sati obavljeno je otkrivanje novog spomen obilježja šehidima i palim borcima u Gradskom parku u Živinicama.Otkrivanju spomenika prethodilo je intoniranje državne himne Bosne i Hercegovine, a potom su se zvaničnici obaratili prisutnim građanima nakon čega je položeno cvijeće kraj spomenika i biste narodnog heroja Nesiba Malkića.

Obiježavanju Dana oslobođenja Živinica bila je prisutna i delegacija Vlade TK, predvođena premijerom Irfanom Halilagićem, koji je tom prilikom rekao:

„18. maj, Dan oslobođenja Općine Živinice, simbolizira još jednu od pobjeda herojske Armije Republike Bosne I Hercegovine. Na taj dan jedinice JNA su napustile Aerodrom u Dubravama, što je jedna od najznačajnijih vojno – diplomatskih pobjeda tadašnjeg rukovodstva Živinica. Imajući u vidu kasnije događaje, može se reći da je ovo jedan od najvažnijih datuma u skorijoj historiji lokalne zajednice. Na taj dan Živinice su postale jedna od prvih oslobođenih općina.

Vlada Tuzlanskog kantona zna koliki je doprinos Živinica u odbrani Bosne i Hercegovine. Prošle smo godine obećali značajne investicijske projekte u Živinicama i ove godine smo pokrenuli te projekte. Tu prije svega mislim na nove objekte policijske uprave i Općinskog suda u Živinicama, ali i brojne druge projekte u kojima će Vlada biti ili pokretač i nosilac ili pouzdan partner“, kazao je premijer Halilagić.

O značaju novog spomen obilježja govorio je v.d.gradonačelnik Živinica dr.Began Muhić, koji je, između ostalog, rekao:

“Ovaj spomenik će služiti mladim generacijama da ne zaborave herojsko djelo naših boraca i da nam se ovakvo zlo više nikada ne ponovi.Najzaslužniji za podizanje ovog spomen obilježja je naš nedavno preminuli gradonačelnik dr.Samir Kamenjaković, koji nije imao sreću da danas bude ovdje s nama, ali je zatu tu njegova porodica.Kamenjaković će uvijek živjeti u našim srcima”.

Najzaslužnijim građanima-učesnicima odbrambeno oslobodilačkog rata dodjeljena su priznanja na svečanoj akademiji koja je održana u velikoj sali BKC, gdje je, osim obraćanja zvaničnika, održan prigodan kulturno zabavni program polaznika Dječijeg obdaništa, škola, te gradski hor i KUD./Osman Merdanović/