Svečano obilježena 31.godišnjca Armije BiH

U okviru obilježavanja 31. godišnjica od osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine, danas je u Bosanskom kulturnom centru TK održana Svečana akademija, kao centralni dio manifestacije koja se u organizaciji Koordinacije boračkih saveza TK i Saveza demobilisanih boraca TK održava na cijelom području nekadašnje zone odgovornosti 2. korpusa Armije RBiH.

Akademiji je prethodio i svečani defile svih učesnika manifestacije, te demobilisanih boraca iz svih općina i gradova Tuzlanskog kantona, a koji je krenuo ispred zgrade Vlade TK.Na Svečanoj akademiji kojoj su prisustovali predstavnici svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, te brojne zvanice iz političkog, vjerskoj i javnog života, govorio je Irfan Halilagić, premijer TK ujedno i predsjednik OO manifestacije, a prigodan referat je čitao Ibrahim Mušić, predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK.

Pročitane su i pristigle čestitke koje su organizacionom odboru obilježavanja ovog značajnog datuma uputili potpredsjednik FBIH Refik Lendo, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, predsjednik JOB TK Sulejman Ibrahimović i Razim Omerović, Predsjednik UO Saveza organizacija porodica šehida i poginulih boraca TK, a pročitana je i čestitka koju je za života uputio Alija Izetbegović, prvi predsjednik RBiH i vrhovni komandant Armije RBIH, te emitovan video sa govorom rahmetli generala Hazima Šadića.

Ovo prilikom su uručena i priznanja u povodu obilježavanja 15. aprila Dana Armije RBIH „Zlatna plaketa sa ljiljanom“ za rahmetli Samira Kamenjakovića posthumno i Begu Gutića, načelnika općine Banovići.

Također, ovom prilikom su uručene i nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola iz Tuzlanskog kantona, čiji su radovi nagrađeni u literarnom konkursu „Čudo bosanskog otpora“. Kod osnovaca nagrađeni su: 1. Jasmin Demir (OŠ Kreka Tuzla), 2. Amna Musić (OŠ Tojšići) 3. Ismihana Brkičević (OŠ Miladije), a kod srednjoškolaca: 1. Emina Mandžukić (MS Elektro-tehnička škola Tuzla), 2. Lamija Redžepagić (Gimnazija Ismet Mujezinović Tuzla) 3. Ema Mustafić (JU MSŠ Srebrenik).

U programu su učestvovali vokalni ansambl i instrumentalni sastav BKC TK, hor Behram-begove medrese, Limena glazba Konjuha iz Živinica, glumci Hazim Mujčinović, Alisa Brkić i Mirza Pinjić, a program koji je realizovan u produkciji JU BKC TK, režirao je Hazim Mujčinović.

Program obilježavanja Dana Armije R BIH, trajao od 7. do 15. aprila 2023. godine i objedinio je više aktivnosti među kojima su kulturni, vjerski, protokolarni, memorijalni i drugi programi, koji su realizovani na širem području koji je pokrivao 2. Korpus Armije RBIH./JU BKC TK/