Svjetski dan čišćenja

Svjetski dan čišćenja – World Clean Up Day je svjetski pokret usmjeren na borbu protiv globalnog problema otpada, a ima za cilj da uključi u čišćenje divljih deponija otpada cijeli svijet. U Bosni i Hercegovini Svjetski dan čišćenja organizuje se pod sloganom “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan”.

Let’s Do It tim već desetu godinu u nizu okuplja volontere iz čitave BiH u rješavanju ovog zajedničkog problema. U čišćenju divljih odlagališta otpada svake godine učestvuju brojne organizacije, odgojno-obrazovne institucije, planinari, ronioci, te mnoge institucije i prijatelji akcije.Divan je osjećaj biti dio ove globalne inicijative. Zatvorite oči i zamislite milione ljudi iz 180 zemalja koji će 16. septembra izaći na ulice, na plaže, u parkove, u šume i svi oni čistit će otpad sa jednim ciljem, a to je planeta Zemlja bez ilegalnih deponija otpada.

U Bosni i Hercegovini Let’s Do It tim kao akreditovani tim od Svjetskog pokreta za čišćenje već nekoliko godina unazad provodi akcije, a slijedeća velika akcija bit će održana 16. septembra 2023. godine. u Sarajevu a pored glavnog grada BiH, akcija čišćenja se održava jos u 10 gradova u saradnji sa našim lokalnim Let’s do it timovima: Bijeljina, Donji Vakuf, Travnik, Zenica, Bosanski Petrovac, Trebinje, Čitluk, Prozor – Rama, Srebrenica, Bosanska Krupa./Adis Poturović/