Svjetski dan klimatskih promjena

Svjetski dan klimatskih promjena, 4. novembar, je dan tokom koga se u cijelom svijetu organizuju razne aktivnosti i kampanje koje imaju za cilj da informišu i upozore stanovništvo na eventualne negativne posljedice koje ovakve promjene mogu da izazovu.

Veruju se da se taj cilj može postići očuvanjem biološke raznovrsnosti, održivim korišćenjem prirodnih resursa, smanjenjem zagađenja i pretjerane potrošnje energije.

Promjene koje su registrovane prethodnih, kao i one koje se predviđaju za narednih 80 godina, smatraju se da su nastale kao rezultat čovjekovih aktivnosti, a ne kao posljedica prirodnih promjena u atmosferi.Klimatske promjene tiču se svih nas. One utiču na skoro sva društvena i ekonomska područja: od poljoprivrede do turizma, od infrastrukture do zdravstva, kao i na strateške resurse poput vode, hrane i energije.

Klimatske promjene usporavaju održivi razvoj i predstavljaju mu prijetnju. Cijena nedjelovanja je visoka, a bit će još i viša ne budemo li djelovali odmah i odlučno. Informacije o vremenu i klimi, kao i o njihovoj varijabilnosti i promjenama, toliko su utkane u našu svakodnevnicu – od dnevnih vremenskih do sezonskih klimatskih prognoza – da ponekad lako zaboravimo sva mnogobrojna motrenja, istraživanja, izračunavanja i analize koja stoje iza njih.

U JU Gimnaziji Živinice, pod rukovodstvom profesora dr.Seada Noćajevića, učenici su imali radionicu o klimatskim promjena. Uradili su projekat izrade panoa na kome su iznijeli problematiku koja je zahvatila svijet, te su ponudili svim učenicima škole da se upoznaju sa uzrocima i posljedicama klimatskih promjena.