Svjetski je dan dijabetičara

Udruženje građana “Djeca oboljela od dijabetesa tip 1” Živinice organizovali su besplatno mjerenje šećera u krvi našim sugrađanima, povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa. U centru Živinica, na Gradskom bulevaru, odazvao se veliki broj sugrađana.

Članice UG “Djeca oboljela od dijabetesa tip 1” ističu da u članstvu imaju 16 djece dijabetičara i svojim aktivnostima nastoje educirati članstvo o značaju borbe protiv ove bolesti, koja u svijetu i kod nas uzima sve više maha, pa su tim povodom dijelili brošure prolaznicima, kako bi stekli što više znanja o ovoj bolesti.

Upravni odbor ovog vrijednog i humanog Udruženja čine Mirela Kadrić, Mediha Puljić, Alisa Kikić, Zijad Salihović (potpredsjednik) i Meliha Ljeljak (predsjednica).

Svjetski dan šećerne bolesti – World Diabetes Day (WDD) obilježava se diljem svijeta 14.novembra. Inicijativu za njegovo obilježavanje pokrenula je Internacionalna dijabetološka Federacija (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija 1991. godine, kao odgovor na sve veći broj oboljelih od šećerne bolesti diljem svijeta. Prvi put je jedna nezarazna bolest označena kao globalni problem koji se tretira poput infektivne epidemije, a Svjetski dan borbe protiv dijabetesa je uvršten u zvanični međunarodni kalendar zdravlja. Budući je plava zvanična boja Ujedinjenih naroda, tog dana veliki broj znamenitosti bude osvijetljen plavom bojom: Niagarini vodopadi, Tokijski toranj, zgrada Opere u Sydneyu, most preko Bosfora.

Svake tri sekunde u svijetu se dijagnosticira novi slučaj dijabetesa, a svakih šest sekundi jedna osoba umre zbog posljedica koje izaziva. Više od 90% oboljelih ima dijabetes tipa 2 koji se najčešće razvija postupno, pa godinama oštećuje organizam bez prepoznatljivih simptoma kao što su žeđ, učestalo mokrenje i gubitak na tjelesnoj težini. Takve osobe najčešće to saznaju kada se već pojavi neka od komplikacija poput srčanog ili moždanog udara, gangrene stopala, oštećenja vida, problema s bubrezima…