Talenti: Nagrade Esmira Zoletića

Među najbolje učenike JU Gimnazija Živinice je i Esmir Zoletić, maturant, smjer informacionih tehnologija. Odličan je učenik, sa prosjekom ocjena čista petica.Velike rezultate postiže i na takmičenjima.

Iz matematike, kao glavnog područja Esmirovog interesovanja, napravio je veoma dobre rezultate u minuloj školskoj godini.Osvojio je 2. mjesto na takmičenju za područje Tuzlanskog kantona i 5. mjesto na nivou Federacije BiH. Koliko je to bio veliki podvig najbolje govori podatak da je iz MSŠ u Živinicama na kantonalno takmičenje prošlo samo 5 učenika, a na federalnom takmičenju dugo vremena niko nije ostvario dobar plasman.
O svom uspjehu Esmir Zoletić kaže:

“Mnogo radim na usavršavanju iz svih nastavnih predmeta, pa tako i matematike.Ove godine mi je cilj plasman na BH Matematičku olimpijadu i uveliko radim na tome. Osim veoma dobrih rezultata iz matematike, iz fizike sam osvojio 5. mjesto na kantonalnom takmičenju i tako bio jedini živinicki predstavnik na federalnom takmičenju iz ovog nastavnog predmeta.Za svoje uspjehe zahvalan sam na mentorstvu profesorima Edinu Hamziću iz matematike, a iz fizike Maksudi Muratović.Veliku podršku sam imao i od tadasnje direktorice JU Gimnazije prof. Muljke Hamzagić”, rekao nam je Esmir Zoletić.

Matematika i fizika nisu jedini domen interesovanja ovog talentovanog učenika, a o čemu se radi Esmir nam je rekao:

“Slobodno vrijeme koristim i za pisanje pjesama, o svemu što me inspiriše.Da bi stekao neku ocjenu o tome koliko vrijedim i na tom polju, učestvujem na konkursima i kada dobijem nagradu vidim da to što pišem ima vrijednost.Tako sam osvojio drugo mjesto na regionalnom pjesničkom konkursu “Milan Dunđerski”, sa pjesmom “Moj dom”.Za moje pripreme za učešće na konkursu podrška mi je bila profesorica Selma Brčaninović”.

Uz čestike za dosadašnje uspjehe, Esmiru Zoletiću želimo još puno uspjeha i nagrada, a u nastavku objavljujemo pjesmu s kojom je osvojio drugo mjesto na regionalnom konkursu literarnih radova u susjednoj Srbiji:

Moj dom
Moj dom je tamo gdje mirisno cvijeće cvjeta,
gdje se mašta nehotice skriva od ponora koji je vreba.
U srcu je napravio trag da traje dok je svijeta,
mog doma biće dok je kapi vode i mrvice hljeba.

Staze koje vode do mog doma skrojene su od žudnje,
žudnje za pucketanjem starog kamina.
Lutaju misli, a i ja s njima, umoran od šutnje,
tragajući za sjenom u kojoj se krije istina.

Moj dom je satkan od brige,
uzdaha koji se protežu kroz nemirno polje.
I majčinih riječi, ispisanih na koricu svake moje knjige,
da jednog dana biće sve bolje./Esmir Zoletić/