TK Dan nezavisnosti BiH obilježava u Tuzli i Gradačcu

Prvi mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine ove godine će prigodnim programima zajednički obilježiti Skupština Tuzlanskog kantona, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, te javne ustanove i preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona.

Program obilježavanja počinje 1. marta u 10.00 sati polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen obilježjima na Šetalištu Slana Banja u Tuzli.

U 10.30 galeriji Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli bit će otvorena prigodna izložba Arhiva Tuzlanskog kantona pod nazivom „Obnova i priznanje nezavisnosti Bosne i Hercegovine na temeljima milenijskog kontinuiteta“, a u 11 sati u Velikoj sali BKC TK je Svečana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona.

Program obilježavanja 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine završava se programom u Gradačcu, gdje će od 13 sati na Trgu Alije Izetbegovića, uz prigodan kulturno-umjetnički program, biti otkriven Reprezentativni stećak sa motivima sa više stećaka u sjeveroistočnoj Bosni i otvorena izložba Muzeja istočne Bosne pod nazivom “1. Mart – Dan nezavisnosti Bosne I Hercegovine”.

Pored Skupštine Tuzlanskog kantona i Ministarsva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, svoj doprinos u realizaciji programa, zajedničkim djelovanjem, što je specifičnost ovogodišnjeg obilježavanja Dana nezavisnosti, dali su Grad Gradačac, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa TK, Bosanski kultruni centar TK, Arhiv TK, Muzej istočne Bosne, Centar za kulturu “Ahmed Muradbegović” Gradačac i Radio-televizija TK./JU BKC TK/