Tupković: Tri godine Omladinskog udruženja

Omladinsko udruženje džemata Tupković sinoć je u džamiji u Tupkoviću, prigodnim druženjem i svečanim programom, obilježilo i svoj treći rođendan.

U okviru udruženja, računajući i članice omladinskog hora Safir, aktivno djeluje 20 mladih volontera. Udruženje djeluje lokalno na nivou MZ Tupković i nema stalnih primanja, nego zavisi od humanih ljudi, prvenstveno mještana Tupkovića koji su nastanjeni van granica BiH. Volonteri udruženja sinoć su se zahvalili svojim najaktivnijim članovima i pojedincima koji su im u protekloj godinu pružali nesebičnu finansijsku podršku ili na drugi način doprinijeli radu udruženja prigodnim zahvalnicama. Po obimu aktivnosti moglo bi se kazati da ovo neformalno udruženje djeluje već duže vremena, a mi smo tek obilježili III godišnjicu svoga formiranja. U kratkom periodu ostavili smo dubok trag i velike rezultate iza sebe koji su vidljivi.

Nakon jacije namaza, prisutnima se prvo obratio hafiz Bajro ef. Delić toplom dobrodošlicom. Zatim je Ašere proučio Emir Jašarević. Voditelj programa bio je Mehmed Mušanović. Ispred udruženja se obratio Abid Mujčinović, koji je prisutnima prezentovao rad udruženja kroz finansijski izvještaj za 2019. godinu. U protekloj godini, djeci iz porodica u stanju potrebe kupljeno je 70 đačkih karti (Tupković/ Gračanica 12.50 KM, ali uglavnom Živinice po cijeni od 61 KM ili Tuzla u iznosu 76 KM), uplaćene su 242. mjesečne kuhinje. Kupljen je i uručen 41 prehrambeni paket za isto toliko socijalno ugroženih porodica (u prosjeku vrijednosti 100 KM), u vidu osnovnih životnih namirnica i sredstava za ličnu higijenu. Pored svega navedenog, realizovane su i aktivnosti; kupovine udžbenika i školskog pribora za djecu, kupovine lijekova mještanima treće životne dobi u stanju potrebe, novčane pomoći pojedinim porodicama, podjela kurbana, posredovanje u humanitarnim akcijama šireg obima, stipendiranje učenika…

Ukupni prihodi direktno ili indirektno u 2019. godini iznosili su 21257,40 KM, a rashodi 20857,50 KM. Ovoliki prihodi, prvenstveno su razlog 5 akcija koje je udruženje pokrenulo ili posredovalo: za liječenje Hasana Kozarevića i Asmira Dedića, uređenje autobuskih stajališta, podjela 8 kurbana i priključak za struju demobilisanom borcu…

Pored humanitarnog sektora, organizovana su i brojna sijela za mlade sa uglednim predavačima i druženje za omladinu. Također, obezbijedili smo priključak za struju našem komšiji i demobilisanom borcu koji je nakon 17 godina mraka, u sopstvenoj kući dobio struju.Isto tako, uredili smo autobuska stajališta u Tupkoviću; postavili kante za smeće, oglasne ploče i klupe za sjedenje!

Ovu svečanost upotpunili su omladinci i gosti iz brojnih džemata, kako MIZ Živinice, tako i ostalih Medžlisa . Za najmlađe goste uručeni su skromni paketići.

U ovoj svečanoj januarskoj noći prigodan vaz održao je Samir ef. Krbuljić, imam u džematu Donja Lukavica i koordinator za rad sa mladima ispred MIZ Živinice.Veličanstven nastup imale su članice hora Safir iz Tupkovića. Na kraju dovu je proučio Sead ef. Mahmutović!

Za 3 godine postojanja udruženja uplaćene su 623 đačke kuhinje, kupljeno 169 đačkih karti, uručena 152 paketa, stipendiran veliki broj učenika i studenata. Isto tako, realizovano je nekoliko infrastrukturnih projekata, ogroman broj humanitarnih akcija…

Nakon programa druženje i omladinsko sijelo nastavljeno je na spratu džamije uz tortu, sok i kahvu./Ismet Korajac/