U Gradu Živinice dodijeljeno priznanje „Olovski đul“

U JU BKC Živinice dodijeljeno priznanje „Olovski đul“.Brojna poznata imena i ličnosti iz javnog života uveličala su ovu kulturnu manifestaciju, te je uz prigodne govore i bogat kulturni program dodijeljeno priznanje „Olovski đul“.

Priznanje „Olovski đul“ dodjeljuje se za ukupni životni angažman za doprinos i očuvanje univerzalnih, civilizacijskih, te suštinskih tradicijskih vrijednosti Bosne i Hercegovine.

To je javno priznanje za istaknute pojedince koji su svojim ukupnim životnim djelom dali doprinos očuvanju, prezentaciji, promociji i proučavanju bosanskohercegovačke duhovnosti, baštine, kulture, naučnih dostignuća, promociji domovine, te značajnih društvenih procesa i događaja, kao i svojim ukupnim životom dajući primjer društvu u cjelini.

Ovogodišnji dobitnici Priznanja „Olovski đul“ su:

• Prof.dr. Amina Šiljak-Jesenković
• Prof.dr. Muharem Klapić
• Amor i Aida Mašović
• Posthumno, prof. Seid Strik

Domaćin ovogodišnje manifestacije „Olovski đul“ bio je grad Živinice,a istu je organizirala Nakšibendijska tekija “Šejh Mehmed ef. Hafizović” Olovo , na čelu sa šejh Nijaz ef.Džindom.

Dobitnici priznanja saglasni su u jednom; da im je velika čast dobiti priznanje „Olovski đul“ .

Bosanski derviši čuvari su emaneta, tradicije i duhovnih vrijednosti, a između ostaloga specifični su i po njihovom hizmetu , odnosno služenju ljudima.

Organizator manifestacije istakao je da je đul miriše gdje god da se nađe i da je ova manifestacija svojevrsni poklon Gradu Živinice, koji je poželio da se i njegovom čaršijom proširi čistoća praiskona i miris đula.

Domaćin ovogodišnje manifestacije „Olovski đul“ , dr.sc. Samir Kamenjaković zaželio je da se miris đula širi iz Živinica širom Bosne i Hercegovine,te da se promovišu vrijednosti tradicije i časti,gradeći na tim osnovama državu Bosnu i Hercegovinu./Osman Merdanović/