U posljednja 24 sata u Živinicama 2 slučaja COVID-19

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH na koronavirus testirana su 874 uzorka i potvrđena su tri nova slučaja.

Za TK dva uzorka utvrđeno je da su pozitivni. Riječ je o ukućanima pacijentkinje iz Živinica tako da ovaj klaster ima za sada 3 zaražene osobe, dok su u TK ukupno zaražene 4 osobe. Tri osobe imaju blažu kliničku sliku i one su u kućnoj izolaciji dok je prvozaražena osoba iz Živinica smještena u Kliniku za infektivne bolesti UKC-a Tuzla. Njena klinička slika je teška ali nije na respiratoru.

Na području Federacije BiH do sada je ukupno testirano 27.065 uzoraka i do sada su ukupno potvrđena 1003 slučaja. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH imamo i 780 oporavljenih pacijenata, a u narednim danima očekuje se da će se taj broj i dalje povećavati.

Što se tiče zdravstvenog stanja pacijenata, trenutno je u Federaciji BiH hospitalizirano 28 pacijenata pozitivna na COVID-19, a trenutno nema pacijenata na respiratoru. Do današnjeg dana u FBiH je zabilježeno je ukupno 37 smrtnih slučajeva povezanih uz infekciju COVID-19.

“Ponovo je u funkciji javni prijevoz, otvaraju se bašte i druge djelatnosti, ali u novim i drukčijim okolnostima, koja i dalje podrazumijevaju pridržavanje mjera lične zaštite. Možda i više nego prije individualno ponašanje i visoka razina svijesti svakog od nas o postojanju prijetnje je iznimno bitna i presudna za održavanje povoljne epidemiološke situacije i malog broja oboljelih”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Sve podatke možete pratiti na platformi www.covid-19.ba.