U spomen:Ago Gogić

Nedavno nas je u 91.godini života napustio naš sugrađanin Ago Gogić.Svoj radni vijek je proveo u firmi Konjuh, gdje je obavljao razne zadatke u društveno političkim, samoupravnim i stručnim organima ove nekad na daleko čuvene firme.

Osim rada u firmi obavljao je razne dužnosti na nivou društveno-političke zajednice, u organizacijama kulture i sporta, nerjetko na predsjedničkim funkcijama.Rado je bio aktivista u LD Toplici i Slavenu, čime je dao veliki doprinos radu ovih klubova, odnosno društava.Dao je veliki doprinos razvoju kulture, a i kao penzioner nastavio je sa svojim uspješnim djelovanjem u lokalnoj zajednici, MZ Centar, a krajem 2010.godine objavio je knjigu „Bosanska sijela kao nekad“.

U svojoj knjizi autor Ago Gogić ističe da je od vajkada bosanski narod ovdje u sprečanskoj dolini živio njegujući stare i lijepe običaje, koji se polako i sigurno zapostavljaju, ali i zaboravaljaju, pa je ovo bio jedan od osnovnih razloga zbog kojih se pojavila ova knjiga, ustvari zbirka scensko-muzičkih tekstova i pjesama.

Nastojao je dati svoj doprinos očuvanju tradicije i starog načina života u ovom našem kraju.Bio mu je cilj dati potpun prikaz samo jednog dijela kulturno tradicijskog načina življenja stanovništva ovih krajeva u nekadašnjem vremenu, uz to i česte dogodovštine prilikom poljoprivrednog rada na svojim imanjima, u čemu je u potpunosti uspio.

Sve što je uradio nastalo je iz ličnog sjećanja na ta vremena, najvećim dijelom okopavanje i ljuštenje kukuruza, te vršidba pšenice, ali i običaje druženja i veselja prilikom rada, jer nije bilo televizije, pa je narod sam stvarao svoja kulturna dobra, svoje običaje s kojima se nadograđivao.

Scensko-muzički komad „Sijelo kao nekad“ ostavlja nam Ago Gogić u amanet da ne zaboravljamo svoju prošlost i običaje, već da nastavimo te naše vrijednosti prenositi na mlađe generacije.

Za svoj rad Ago Gogić je više puta nagrađivan, kako u firmi gdje je radio , tako i za veliki doprinos ukupnom razvoju Grada Živinice.