U spomen:Dr.primarijus Ismet Hajdarbegović

Naši sugrađani s bolom su primili vijest o smrti istaknutog doktora primarijusa Ismeta Hajdarbegovića, zaposlenika JZU Doma zdravlja Živinice.Tim povodom u JZU Domu zdravlja, u kojem je proveo cio radni vijek, danas je održana komemorativna sjednica.

Uz priustvo velikog broja poštovalaca lika i djela o d.r Ismetu Hajdarbegoviću govorila je Nihada Duraković, dipl.medicinska sestra, koja je, između ostalog, rekla:

“Naš doktor Ismet cio svoj život posvetio je edukaciji u oblasti medicine.Nakon što je završio Osnovnu školu u Donjim Dubravama, nastavio je školovanje u Srednjoj medicinskoj školi u Tuzli. Medicinski fakultet u Sarajevu upisuje 1971.godine, na kojem diplomira 21. juna 1977. godine. Iste godine zapošljava se u Domu zdravlja Živinice na poslovima doktora medicine u službama medicine rada, opšte medicine i hitne medicinske pomoći.Već 1983. godine dr.Ismet Hajdarbegović obavlja dužnost direktora Doma zdravlja.

Specijalizaciju iz pedijatrije obavlja od 1984. do 1988. godine na kliničkim centrima u Tuzli i Sarajevu, te 30.decembra 1988. godine polaganjem specijalističkog ispita stiče zvanje specijaliste pedijatra.

Čitavo vrijeme agresije na RBiH proveo je na radnom mjestu šefa Dječijeg dispanzera Doma zdravlja Živinice, te u općinskim strukturama kao član raznih komisija koje su imale za cilj organizaciju rada i života lokalne zajednice u ratnim uslovima.Jula 1995. nakon pada zaštićene zone Srebrenica učestvuje u prihvatu i medicinskom zbrinjavanju učesnika proboja na rejonu Nezuka.Počasno zvanje primarijus stiče 2006. godine.

Pohađao je mnogobrojne kurseve iz ultrazvučne dijagnostike, od kojih se posebno ističe dijagnostika kukova kod novorođenčadi, čime je pravovremeno počelo liječenje kod velikog broja najmlađih pacijenata sa područja Živinica, ali i Banovića, Kladnja, Kalesije, Lukavca…

Dobitnik je spomen plakete općine Živinice za doprinos u oblasti zdravstvene zaštite i organizacije zdravstva.Svoj radni vijek u JZU Dom zdravlja Živinice završio je 11.oktobra 2017.godine, na 65. rođendan.

Nažalost, skoro cijeli period nakon penzionisanja proveo je u borbi sa opakom bolešću. Preminuo je 07.01.2024. godine u svom stanu u Živinicama, okružen najbližom rodbinom.

Dr. Ismet Hajdarbegović ostat će upamćen kao ljekar koji je čitav svoj radni vijek proveo pomažući svojim pacijentima, te nesebično dijeleći svoje znanje i iskustvo sa mlađim kolegama”, rekla je Nihada Duraković.

Ovim riječima dodajmo još i to da je dr.Ismet Hajdarbegović bio angažovan u društveno političkom radu naše lokalne zajednice, između ostalog bio je prvi predsjednik SBiH, te vijećnik u Općinskom vijeću Živinice.

Prisutnima na komemoraciji u JZU Domu zdravlja obratio se direktor ove javne ustanove dr.Hidajet Rahimić:

“Poštovana porodico našeg primarijusa dr.Ismeta Hajdarbegovića, poštovani prisutni, neizmejerna je tuga u našim srcima zbog spoznaje da smo izgubili uvaženog primarijusa koji je cio svoj radni vijek posvetio svojoj praksi, pa čak i kada je penzionisan mogli smo od njega još puno naučiti, te zato kažem da je prerano otišao.Zahvalni smo mu na svemu tome i obećavamo da to što smo od njega naučili, da ćemo koristiti u praksi i pomagati našim sugrađanima, a mladim kolegama prenositi ono smo od njega naučili.

Bila mi je čast, kao i većini vas, što smo imali privilegiju družiti se s njim, često smo pričali o nauci, medicini, kako unaprijediti zdravstvenu zaštitu naših sugrađana i na osnovu svega mogu reći da je bio vrstan vizionar -kako i kada šta treba da uradimo?Interesovao ga je svaki moj uspjeh u praksi i podsticao me na još, prozvao me je akademikom, iako to nisam.Bio mi je kao otac i učitelj u medicini.I ne samo u medicini!Uvijek je bio spreman reagovati na uspjeh moje djece i razgovorom s njim saznao sam da da ga je radovao uspjeh svakog djetata naših uposlenika koje je on pratio kao ljekar-pedijatar, pričao je i učio nas o kulturi življenja i kako se vole ove naše Živinice, Tuzla, BiH”, rekao je Rahimić, uz obećanje da će zaposlenici Doma zdravlja slijediti njegove upute i preporuke.

Potom su se prisutnima na komemoraciji obratili gradonačelnik dr.sc.Began Muhić, Almir Jagodić, direktor za medicinska pitanja, sestra Saida Kalajevac i Mira Borao, komšinica i predstavnica Zlatne dobi.Svi su se toplim riječima oprostili od našeg dr.Ismeta Hajdarbegovića.

Na kraju komemorativnog skupa sin Ismeta Hajdarbegovića- Adnan se zahvalio mnogim građanima na podršci u ovim teškim trenucima za porodicu:

“Dragi prisutni, poštovane kolege, uvaženi gosti,u moje lično ime i u ime naše porodice hvala vam što prisustvujete ovom tužnom , ali dostojanstvenom skupu.Pokušat ću da nabrojim sve one koji su bili naši saborci, rizikujući da nekoga nehotice ne izostavim, a to su: osoblje hirurgije UKC Tuzla i dr Mirhi Agić, osoblju Transfuziologije UKC Tuzla i dr.Ahidi Suljkanović, dr.Lejli Tupković, Onkologiji dr.Alidžanović, osoblju “Gastroentrologiji” MIB dr.Midhatu Smajiću, dr.Samri Iljazović i Namiku Hadžiću, KB Merkur Zagreb i dr.Branislavu Kocmanu, osoblju Službe za laboratorijsku dijagnostiku DZ Živinice na čelu sa dr Lejlom Deović, vozačima Doma zdravlja, Timu 20 i dr.Fatimi Mumić, te SHMP koji su mu olakšali zadnje dane”./Š.G./