U susret 18.maju-Danu oslobođenja Živinica

Sutra se obilježava Dan oslobođenja Živinica, dan kada se 18.maja 1992.godine vojska bivše JNA povukla s aerodroma u Dubravama.Zahvaljujući blagovremeno obavljenim pripremama živinička općina je tokom cijelog rata ostala slobodna teritorija, pa su naše jedinice pružale pomoć drugim općinama širom BiH.

Na ratnom putu od Kula grada do Sanskog Mosta 326 boraca je izgubilo živote, 566 su trajni invalidi, 422 borca su dobitnici zlatnog ljiljana, 7 boraca su nosioci srebrnog štita, jedan je heroj oslobodilačkog rata, dva policajca su nosioci zlatne policijske značke, jedan srebrne, jedan medalje za hrabrost.

Nekadašnji ratni komandant Operativne grupe 6. “Istok” i bivši načelnik općine Živinice mr.Hasan Muratović podsjetio nas je na ratna dešavanja 1992.-1995.godina:

“U Dubravama je bila velika koncentracija vojne sile sa blizu 30 ratnih aviona, dok je u skaldištima u Ljubačama bilo 1 580 000 litara goriva za mlazne avione i komanda tadašnje JNA u Dubravama je imala namjeru sve minirati, ali smo ih na vrijeme osujetili.Već su bili ispustili kerozin prirodnim padom da teče livadama i da ga spajanjem s nepalom aktiviraju, što bi izazvalo katastrofu u prečniku od 18 km.

Umjesto te katastrofe mi smo na vrijeme reagovali, izvšili deminiranje i gorivo ustupili za potrebe Armije BiH, kao i velike količine naoružanja i opreme.Ipak, JNA je minirala veći dio aerodroma, uključujući pistu i komandnu zgradu, detonacija je nastala kada su avioni odletjeli.Tada je odjeknula snažna eksplozija, koja je polomila stakla na stambeno poslovnim objektima u Dubravama, okolnim mjestima i Živinicama . Štete bi bile znatno veće da naši hrabri borci nisu deminirali veći dio vojnih objekata”, prisjetio se Muratović.

Povodom 18.maja-Dana oslobođenja Živinica, sutra će se taj veliki događaj obilježiti nizom manifestacija:otkrivanje spomen obilježja prvoj žrtvi agresije na BiH Muhamedu Mešanoviću, položit će se cvijeće kraj spomen obilježja na Karaluli-palim borcima II svjetskog rata, zatim polaganje cvijeća i otvaranje novog spomenika palim šehidima i borcima odbrambeno oslobodilačkog rata u Gradskom parku, te polaganje cvijeća kraj biste narodnog heroja Nesiba Malkića.Svečana akademija održat će se u velikoj sali BKC, na kojoj će se, između ostalog, dodjeliti priznanja.