U susret Danu državnosti Bosne i Hercegovine

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine ekipa našeg portala upućuje svim građanima BiH najiskrenije čestitke. Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se u spomen osnivačkoj skupštini ZAVNOBiH-a, koja je postavila temelje savremene državnosti naše zemlje.

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine.Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituisan kao opštepolitičko predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti. Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ. Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Na zasjedanju u Mrkonjić Gradu je konstituisano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a, sastavljeno od 31 člana, sa dr. Vojislavom Kecmanovićem, ljekarom iz Bijeljine, kao predsjednikom.

Povodom Dana državnosti BiH u živiničkim školama održane su prigodne svečane akademije, a sutra, 25.maja, članice Zlatne dobi prošetat će  ulicama grada i položiti cvijeće kraj centralnog spomen obilježja u Gradskom parku. Svečana sjednica Općinskog vijeća Živinice održat će se u ponedjeljak, 26.novembra.

Na Partizanskom spomen groblju na Karauli i Spomen parku u Živinicama položit će se cvijeće i odati počast palim borcima.

Dan državnosti BiH obilježava se samo u dijelu države s bošnjačkom većinom, pošto još nije donesen Zakon o državnim praznicima, kako to tumače predstavnici druga dva naroda.