U susret Svjetskom danu obrazovanja o životnoj sredini

Širom svijeta se 26. januar obilježava kao Dan obrazovanja o zaštiti životne sredine, a datira još od 1972. godine kada je u Štokholmu, u okviru konferencije Ujedinjenih naroda donesena Deklaracija u kojoj je istaknuta potreba za kriterijumima i zajedničkim principima koji će svim ljudima ponuditi inspiraciju i smjernice za očuvanje i unaprijeđenje životne sredine.

Obrazovanje o zaštiti životne sredine podrazumijeva poznavanje prirodnih i društvenih nauka potrebnih za razumijevanje i rješavanje ekoloških izazova, ali i formiranje novih sistema vrijednosti čovjeka u odnosu na prirodu i okruženje, zasnovanih na redefinisanim moralnim principima.

Neznanje i ravnodušnost može izazvati ogromnu i nepopravljivu štetu okolini od koje zavise naši životi i dobrobit.Širom svijeta, državama je bitna ekologija, pored turističkih mogućnosti, manjeg finansiranja, zdrav okoliš je jako bitan za zdravlje čovjeka.Odgovornost i svijest svakog građanina za brigu o okolišu, čistoći javnih prostora, čuvanje vlastitih okućnica, selektivnom zbrinjavanju otpada, osmišljavanja i korištenje prostora za sport i rekreaciju nezaobilazan su put ka zdravlju pojedinca, zajednice i okruženja u cijelosti!

Stoga je aktivno uključivanje građana u zaštitu okoliša s ciljem stvaranja zdravog okruženja za život i očuvanje zdravlja postalo nezaobilazan ulog u sadašnjost i budućnosti!