Udruženja Via naturae:Danas dva ekološka datuma

Danas se obilježava Svjetski dan staništa i Međunarodni dan zaštite životinja. Članovi Udruženja Via naturae su povodom obilježavanja ova dva ekološka datuma organizirali akciju čišćenja obale Modrac pri ušću Spreče u Modrac u Priluku.

Ovo područje je zbog raznolikosti ptica i razvijenih močvarnih ekosistema prepoznato kao potencijalno Natura 2000 stanište, koje zaslužuje da bude dio Natura 2000 mreže zaštićenih područja u Evropi.

Zbog nemara izletnika i lokalnog stanovništva, uprkos prekrasnoj prirodi, područje je nažalost poprilimilo funkciju lokalnih deponija.

APELUJEMO NA STANOVNIKE OKOLNIH MJESTA, IZLETNIKE I DRUGE KORISNIKE OBALE DA OTPAD NE ODLAŽU U PRIRODU!

Akciju čišćenja obale Modrac je finansijski podržalo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona na čelu sa Zvjezdan Karadžin.

Svjetski dan staništa se obilježava svakog prvog ponedjeljka u oktobru od 1986. godine, što je ove godine 4. oktobar. Proglašen je od strane Ujedinjenih nacija sa ciljem da se ukaže na potrebu očuvanja staništa, ali i našeg neposrednog okruženja. U 2021. godini se obilježava pod sloganom Accelerating urban action for a carbon-free world – Ubrzanje urbane akcija za smanjenjenje emisije ugljika, naglašavajući podatak da su gradovi odgovorni za 70% emisije ugljik dioksida u atmosferu.

Svjetski dan staništa u 2021. godini obilježava se na isti datum Svjetskog dana zaštite životinja koji se obilježava 4.10. svake godine. Ovaj dan je posvećen pravima životinja i njihovu blagostanju, s posebnim naglaskom na odnosu čovjeka prema ostalim životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji./Tim za medije/