Udruženje MLADI: Održana tribina o aktivizmu mladih

Večeras je u BKC Živinice održana javna tribina na temu „Potreba za udruživanjem i aktivizmom mladih“. Organizator tribine je Udruženje „Mir Liberalnost Akcija Demokratija Ideja“, ili skraćeno MLADI.

Gost tribine je dr. sc. Dženeta Omerdić, istaknuta profesorica i predavač na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli.Prema riječima predsjednika Udruženja MLADI Ernada Glavinića, cilj tribine je ukazati na bitnost aktivizma mladih za cjelokupnu zajednicu, ali i za njih same, kao i educirati sve zainteresovane o konkretnosti aktivizma i udruživanja, dajući praktične i korisne savjete kako tu potrebu učiniti smislenijom, utemeljene iz nauke i dugogodišnjeg iskustva.

Profesorica dr.Dženeta Omerdić rado se odazvala organizatorima da bude gost predavač, za navedenu temu i o tome je, između ostalog, rekla;

“Mladi nisu aktivni u dovoljnoj mjeri i potrebno ih aktivirati.Ovdje su uglavnom grupa mladih raznih političkih uvjerenja i zato želimo na ovakvim tribinama promovirati uloga mladih u našem društvu.Ističemo aktuelno stanje u BH društvu , te obaveze mladih u vezi sa tim.Večeras smo zauzeli zajedničke stavove, na zadovojstvo svih prisutnih.

Ukoliko mladi žele biti neovisni treba im nevladin sektor, koji kod nas još nije u onoj ulozi kakva je to u razvijenim zemljama Evrope.Aktivnije trebaju djelovati i na fakultetima kakav je primjer Pravni faklultet u Tuzli.Vjerujem u ove mlade jer znam da imaju svoje stavove.

Ono što sve nas brine jeste odlazak mladih i školovanih kadrova u koje je država mnogo ulagala, a tako ih se lako odriče.To je žalosno i to je njihov revolt na stanje u državi, jednostavno, nemogućnost osnivanja pordice, bez mogućnosti zaposlenja i osnovnih ljudskih potreba.Mladi danas smatraju da je najbezbolnije za sve njihov odlazak, u zamjenu za proteste i građanski neposluh”, rekla je, između ostalog, profesorica Dženeta Omerdić./Š.G./