Udruženje Via naturae: Slavimo biološku raznolikost

Tema Svjetskog dana zaštite zaštite životne sredine 2020. godine je “Slavimo biološku raznolikost”. Cilj ovakve kampanje jeste isticanje značaja svakog pojedinca u rješavanju problema degradiranja staništa, kontaminiranja životne sredine, očuvanja biodiverziteta i nepropisnog odlaganja otpada u okoliš. Od svega, hitno je i prioritetno istaknuti činjenicu da su hiljade bioloških vrsta suočene s izumiranjem, te da je potreba za alarmiranjem svih, od visokih centara moći do pojedinca u lokalnoj zajednici neophodna.

U cilju obilježavanja 5. juna, kao Svjetskog dana zaštite životne sredine, Udruženje za zaštitu prirode i biodiverziteta „Via naturae“ je u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom Tuzla pripremilo katalog „Prirodne vrijednosti Tuzlanskog kantona“.

Katalog predstavlja jedan od rezultata projekta Osnaživanja studentske populacije u aktivizmu za zaštitu prirode koji je realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okoliša TK, uz aktivizam studenata Odsjeka za biologiju PMF-a.

Katalog sadrži sažet pregled najznačajnijih prirodnih vrijednosti Tuzlanskog kantona uz originalne fotografije, popis zaštićenih područja na nivou BiH, informacije o procesu proglašenja zaštićenih područja kao i značaj aktivizma mladih u zaštiti prirode./dr.Jasmina Kamberović/