UG Sevdah: Održana press konferencija povodom Festivala saza

Udruženje sazlija Sevdah Živinice održalo je press konferenciju u povodu održavanja Festivala saza, zakazanog za 25.decembar, u okviru manifestacije Dani dijaspore.

O Festivalu saza novinarima je govorio predsjednik Udruženja Sevdah mr.Selmir Šljivić:

“Ovo je prvi puta na našem području da organizujemo jednu ovakvu manifestaciju, a što nam je posebno drago da će to biti u okviru Dana dijaspore.Festival će biti i takmičarskog karaktera pošto će sazlije samostalno nastupati i tako predstaviti svoje umijeće na ovom atraktivnom instrumentu.Predvidjeli smo tri nagrade za one najuspješnije, čime želimo stimulisati mlade da se bave ovom vrstom muziciranja.Kada sam već pomenuo mlade mi ćemo naredne godine organizovati Školu saza, te i na taj način želimo učiniti da se ne zaboravi naša tradicija”.

Interesovanje za nastupe živiničkih sazlija raste iz godine u godinu i nadmašilo je granice BiH, o čemu Šljivić kaže:

“Mi smo imali niz nastupa u našoj državi, Njemačkoj, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, a nedavno je agencija Anadolija snimila polusatnu emisiju o nama, uz prevod na turski jezik.Taj prilog je objavljen na više TV kanala širom regije. Ono što posebno želim istaći je veliki uspjeh i našeg CD, kojeg ćemo promovirati na Festivalu saza, čime ćemo upotpuniti program u povodu Dana dijaspore.

Podršku organizaciji Festivala saza, osim općine Živinice, dala je i Turistička zajednica Tuzlanskog kantona.Festival će se održati 25.decembra od 19 sati u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra Živinice./Š.G./