UG Sumejja: Međureligijski susreti žena-vjernica Vareša, Tuzle i Živinica

U subotu, 15.2.2020. godine, u prostorijama Ug “Sumejja” Živinice održani su Međureligijski susreti žena vjernica iz Vareša, Tuzle i Živinica.

Na samom početku gošćama se obratila Halima Salihbegović, potpredsjednica Ug “Sumejja” Živinice i rekla nešto o samom gradu i angažmanu udruženja u Međureligijskim susretima.

Prisutne je pozdravila i predsjednica udruženja Jasmina Šabanović i predstavila aktivnosti tokom 25 godina kontinuiranog djelovanja. Od gošći iz Vareša predstavila se Seudina Beganović, predsjednica Bošnjačke zajednice kulture Preporod i koordinatorica Odjela za brak i porodicu pri MIZ Vareš.Iz Vareša se predstavila i Gordana Berberović ispred Udruženja PRO – budućnost Vareš.

Iz Tuzle su došle Sanja Hajdukov, Marica Vikić i Ivanka Marić koje su predstavile Prvi zbornik radova žena vjernica sjeveroistočne Bosne i Hercegovine “Nadahnute (sve) mirom”. Jednu od svojih pjesama iz ovog Zbornika pročitala je naša sugradjanka Elvira Subašić.

Uglavnom sve su se žene – vjernice usaglasile da se moramo međusobno družiti i razgovarati i iznalaziti na ženskom nivou rješenja za pojedine situacije u životu. Obzirom da žene imaju više razumijevanja i strpljenja za očekivati je da će se doći i do kvalitetnijih rješenja.

Nakon druženja gošće su posjetile Islamski centar Živinice gdje je gošce primio Esad ef. Nišić i upoznao ih sa vjerskim životom u džematu Centar. Gošće su takođe posjetile i Kapelicu sv. Ante Padovanskog, kao najstariji sačuvani katolički sakralni objekt sagradjen 1912. godine./Tim za medije/